Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία – Πανηγυρίζουν στους δρόμους
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit νέα: Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία – Πανηγυρίζουν στους δρόμους

Brexit νέα: Το Brexit είναι πλέον γεγονός, παρόλο που χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα σχεδόν χρόνια από την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Brexit νέα: Χιλιάδες Βρετανοί, υποστηρικτές του Brexit γιορτάζουν την τελευταία νύχτα του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Οι Βρετανοί που με ένα δημοψήφισμα και δύο εκλογές δείχνουν να απολαμβάνουν τη στιγμή. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή. Το βράδυ της Παρασκευής, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν λόγω Brexit, την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο.

Μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν κατέβει οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, εξαιτίας του Brexit. Στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ, έπειτα από 47 χρόνια. Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Σήμερα Σάββατο, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σκεπασμένοι με βρετανικές σημαίες, γιόρτασαν την έξοδο είτε σε παραδοσιακές παμπ, πίνοντας μπύρες, είτε στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα.  Οι διαδηλωτές υπέρ του διαζυγίου του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες τραγουδούσαν «ντροπή σας ντροπή σας», «χαμένοι-χαμένοι» και «αντίο ΕΕ» στους ρυθμούς του τραγουδιού Auld Lang Syne.

Ωστόσο, εικόνα που προκαλεί θλίψη εκτυλίχθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα. Υποστηρικτής του Brexit έκαψε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίπλα στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην καρδιά του Λονδίνου, την ώρα που άλλοι αποδοκίμαζαν διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ώρες προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τζόνσον: Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς το έθνος.

«Απόψε αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας, μια στιγμή που δεν πίστευαν πως θα ερχόταν ποτέ.

Υπάρχουν πολλοί ασφαλώς που νοιώθουν άγχος και απώλεια. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα ανθρώπων, πιθανώς η μεγαλύτερη, που ανησυχεί για την πολιτική “μάχη”.

Καταλαβαίνω όλα αυτά τα συναισθήματα. Η δική μας δουλειά σαν κυβέρνηση, η δική μου δουλειά είναι να ενώσω αυτή τη χώρα και να μας πάω μπροστά

Το πιο σημαντικό που έχω να πω απόψε είναι πως αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή», είπε μεταξύ άλλων.

Η μεταβατική περίοδος του Brexit πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διαπραγματευτεί τη μελλοντική του σχέση με την Ευρώπη σε μόλις 11 μήνες. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σήμαινε ότι το δυσκολότερο Brexit είναι δυνατόν, προκαλώντας οικονομική ζημία και για τις δύο πλευρές και ενδεχομένως για τον ευρύτερο κόσμο. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να αποφύγουν.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου. Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές θα θέσουν τις προτεραιότητές τους και τις κόκκινες γραμμές τους.

Brexit: Το αντίο της Ευρώπης
Τι σημαίνει το Brexit για τους Έλληνες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις