Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Oruc Reis τώρα: Έκτακτη σύσκεψη για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis τώρα: Έκτακτη σύσκεψη για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στο Μαξίμου

Oruc Reis τώρα: Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούν από απόσταση και δύο τουρκικά εμπορικά πλοία.

Oruc Reis τώραΣτο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπ. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το τουρκικό πλοίο. Η ενημέρωση αφορά την πορεία του Oruc Reis το οποίο κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπ. Άμυνας: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούν από απόσταση και δύο τουρκικά εμπορικά πλοία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν σταμάτησε καθόλου και ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνες στην υποθαλάσσια ζώνη. Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις