Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ίμια σήμερα: Η δραματική νύχτα το 1996 μέσα από τα έκτακτα δελτία
ΕΛΛΑΔΑ

Ίμια σήμερα: Η δραματική νύχτα το 1996 μέσα από τα έκτακτα δελτία

Ίμια σήμερα: Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκκίνηση της κρίσης των Ιμίων, η οποία οδήγησε σε παρολίγον πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Ίμια σήμερα: Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών διεκόπη ξαφνικά για να μεταδοθούν έκτακτα δελτία ειδήσεων σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην κρίση των Ιμίων. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είχε κορυφωθεί και υπήρχαν φόβοι για σύρραξη. Η Έλενα Κατρίτση μετέδωσε το έκτακτο δελτίο του “Mega” έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία με Κωνσταντινούπολη και τη συνεργάτιδα του καναλιού, Αριάννα Φερεντίνου, η οποία ανέφερε ότι πριν από λίγη ώρα είχε εμφανιστεί στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Όπως είπε, ο Τούρκος εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ύστερα από την έντονη προκλητικότητα και τη συμπεριφορά των Ελλήνων, η Τουρκία διατηρώντας την ψυχραιμία της αναγκάστηκε να αποβιβάσει αρκετές δυνάμεις σε ένα από τα δύο νησιά, στα οποία κυμάτιζε η ελληνική σημαία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρούσε ότι η Ελλάδα καταπάτησε τα τουρκικά δικαιώματα. Ο Τούρκος εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Πάγκαλο που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την κατάσταση και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς της Ελλάδας η Τουρκία αποβίβασε σε αυτά τα νησιά δίχως να συναντήσει αντίσταση κατά την απόβαση. Τέλος, ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε: “Αν οι Έλληνες επιθυμούν να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο καθεστώς που υπήρχε προηγουμένως, δηλαδή να μην υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις στα νησιά και να μην κυματίζει η ελληνική σημαία”. Τις ίδιες δηλώσεις επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Έκτακτα δελτία MEGA ξημερώματα 31.01.1996

Ακολούθησε ζωντανή σύνδεση με τη Βουλή και τον Γιάννη Πολίτη, που κάλυπτε την κυβερνητική σύσκεψη που είχε ξεκινήσει στη 1 το βράδυ.

Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι επικρατούσε ένταση και αγωνία στην κυβέρνηση, καθώς προσπαθούσε να  διασταυρώσει τις πληροφορίες και να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσε. Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι είχε προηγηθεί η επικοινωνία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος του είπε ότι θα έκανε ότι μπορούσε για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο Σημίτης του απάντησε ότι ο ελληνικός στόλος δε θα υποχωρούσε πριν φύγουν οι Τούρκοι, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

2ο Έκτακτο δελτίο

Λίγο αργότερα, το πρόγραμμα διεκόπη ξανά και η Κατρίτση συνδέθηκε με την Αριάννα Φερεντίνου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετέδωσε ότι πριν από 5 λεπτά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, επικοινώνησε με το  πρώτο κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης και δήλωσε: “Απαιτούμε από την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της και τα σκάφη της. Αν κάνουν κάτι τέτοιο οι Έλληνες θα κάνουμε και εμείς το ίδιο”.

Όταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πόσοι ήταν οι κομάντος που είχαν αποβιβαστεί στη βραχονησίδα, απάντησε ότι ήταν αρκετοί προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Τέσσερις ώρες αργότερα, η κυβερνητική σύσκεψη συνεχιζόταν. Ακολούθησε ζωντανή σύνδεση με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο από το Υπουργείο Άμυνας που ανέφερε ότι επικρατούσε πυρετός μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό κανάλι σχετικά με την απόβαση των Τούρκων κομάντος. Όπως είπε, άλλο τουρκικό κανάλι μετέδωσε ότι ήταν 22 κομάντος ενώ άλλο μετέδωσε ότι ήταν 40.

3ο έκτακτο δελτίο

Η Έλενα Κατρίτση συνδέθηκε ξανά με την Αριάννα Φερεντίνου, η οποία μετέδωσε πως πριν από 5 λεπτά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε νέα τηλεφωνική συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση και είπε ότι υπάρχουν αρκετές δυνάμεις Τούρκων στη νησίδα που αποβιβάστηκαν πριν από μερικές ώρες. Όταν τον ρώτησαν τον ακριβή αριθμό απάντησε ότι “είναι αρκετοί για να υπερασπιστούν τη σημαία μας και περισσότεροι από τους Έλληνες”.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι είναι 12 και είπε ότι ελπίζει ότι δε θα χρειαστεί να στείλουν ενισχύσεις. Επίσης ανέφερε: “Οι Έλληνες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι” και κατέληξε λέγοντας ότι συνομίλησε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αμερικής και της Βρετανίας και με τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ίμια: 24 χρόνια μετά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις