Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Κύπρος: Προκλητικός Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Κύπρος: Προκλητικός Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία - Κύπρος: Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκία – Κύπρος: Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταματήσουν τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ακόμα κι αν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις εναντίον της λόγω των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ισορροπημένο και ουδέτερο ρόλο.

Για τη Λιβύη είπε ότι δεν θα σταλούν επιπλέον στρατεύματα ενόσω τηρείται η εκεχειρία, ούτε και θα συζητηθούν κυρώσεις εναντίον της Λιβύης. Ωστόσο, είπε ότι οι Λίβυοι πρέπει να συνεργαστούν, όχι να βρεθούν σε διαφορετικά δωμάτια, αλλά να βρεθούν μαζί. Όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο για τη Λιβύη θα καθοριστεί από τη Γερμανία.

Τουρκία – Κύπρος: Τι είπε για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Δήλωσε, επίσης, ότι ενόσω τηρείται η κατάπαυση του πυρός δεν θα συζητήσουν κυρώσεις εναντίον της Λιβύης και θα επικεντρωθούν στην πολιτική διαδικασία. Ανέφερε ακόμη ότι ενόσω τηρείται η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη συμφώνησαν να μη στείλει κανείς στρατιωτικές δυνάμεις, ούτε και στρατιωτικό προσωπικό. Η συνάντηση της «5+5» στρατιωτικής επιτροπής για τη Λιβύη στη Γενεύη, πρόσθεσε, θα είναι σημαντική για την κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι «οι Λίβυοι θα πρέπει να συνεργαστούν, όχι σε διαφορετικά δωμάτια διαφορετικών κτιρίων αλλά να βρεθούν μαζί και να συνεργαστούν για μία βιώσιμη ειρήνη, εκεχειρία και μία βιώσιμη πολιτική λύση».

Για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι παρόλο που η ΕΕ είχε επίσης αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πολλά κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις. Η Τουρκία, είπε, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, εναντιώθηκε σε τέτοιες κυρώσεις εξ αρχής και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με αυτές τις κυρώσεις». «Η ΕΕ πρέπει πραγματικά να διαδραματίσει έναν ισορροπημένο και ουδέτερο ρόλο», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις