Νέος κοροναϊός ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Σιάτλ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Σιάτλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέος κοροναϊός ΗΠΑ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

22.01.2020 | 08:39

Νέος κοροναϊός ΗΠΑ: Σε μια περίοδο που στη χώρα αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης αλλά και οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας έως και το θάνατο, η εμφάνιση ενός ακόμη επικίνδυνου ιού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο κοροναϊός, για τον οποίο τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν να εξαπλώνεται και εκτός Κίνας, μπορεί να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη λαμβάνοντας διαστάσεις πανδημίας και φυσικά να έρθει και στην Ελλάδα. Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα προφύλαξης θεωρείται επιβεβλημένη, ιδιαίτερα μετά το νέο κρούσμα στις ΗΠΑ. Η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά εννέα ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, δίνοντας στη δημοσιότητα νέο επίσημο απολογισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας». Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που αφίκνυνται από αυτή.

Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας.

Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

«Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Οι μολύνσεις εργαζομένων δείχνουν πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, ερωτηθείς πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, επισήμανε ότι ακόμη η επιστημονική έρευνα για αυτόν είναι σε εξέλιξη.

Νέος κοροναϊός ΗΠΑ: Στο Σιάτλ το πρώτο κρούσμα

Εμφανίστηκε και στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Washington Post, συγκεκριμένα στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον. Άνδρας στην περιοχή διαγνώστηκε με τον μυστηριώδη ιό και αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αναφέρεται στις ΗΠΑ από τότε που ο φονικός ιός εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα στην Κίνα. Ο άνδρας, ο οποίος βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, έφτασε στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.

Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.

Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή, δήλωσε η Νάνσι Μεσόνιερ, η διευθύντρια του Κέντρου Αναπνευστικών Ασθενειών του CDC, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.

Κοροναϊός: Μολύνθηκε Κινέζος γιατρός που μελετούσε τον ιό

Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, μολύνθηκε από τον ιό ενώ ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο κοροναϊός.

«Μου έγινε διάγνωση και η κατάστασή μου είναι καλή» είπε σήμερα ο Ουάνγκ στο Kong’s Cable TV, ευχαριστώντας τους συμπολίτες του για το ενδιαφέρον τους.

Ο απολογισμός των νεκρών από το στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ανέρχεται ως σήμερα σε έξι, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 300.

Νέος κοροναϊός: Συναγερμός στη Ρωσία – Απειλή για τον πληθυσμό μας

Ο νέος τύπος του κοροναϊού 2019-nCoV που εξαπλώνεται στην Κίνα συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας Σεργκέι Κραγιεβόι, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Κρατική Δούμα, που είχε ως θέμα την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου περί υγειονομικής ασφάλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, το άρθρο 7 του νομοσχεδίου «αναφέρεται ακριβώς στις βασικές απειλές βιολογικών παραγόντων και κινδύνων».

«Μπορώ να απαριθμήσω μερικές από τις απειλές αυτές και να παρουσιάσω σχετικά παραδείγματα από τη σημερινή μας καθημερινή ζωή», δήλωσε ο Κραγιεβόι, προσθέτοντας ότι «το πιο ζωντανό παράδειγμα είναι ακριβώς η λοίμωξη εκείνη, η οποία αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται στην Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας, την οποία προκαλεί ο κοροναϊός».

Νέος κοροναϊός – Ευρώπη: Ανησυχία – Η Ρώμη ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τρία αεροδρόμια χωρών-μελών της ΕΕ έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν, μεταξύ των οποίων αυτό της Ρώμης, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο).

Η πιθανότητα «εισαγωγής» του κοροναϊού στην ΕΕ προς το παρόν θεωρείται χαμηλή από το ECDC. Αλλά οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά περί τα τέλη Ιανουαρίου, αφορμή για διακοπές από και προς την Κίνα αλλά και εντός της χώρας, αυξάνουν τις πιθανότητες για άφιξη ταξιδιωτών-φορέων του κοροναϊού στην ΕΕ. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενόψει της σύσκεψης που θα γίνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη για το θέμα.

Exit mobile version