Ναυτικοί Τζιμπουτί: Τέλος στο θρίλερ που είχαν οι πέντε Έλληνες όμηροι

ΕΛΛΑΔΑ

Ναυτικοί Τζιμπουτί: Τέλος στο θρίλερ που είχαν οι πέντε Έλληνες όμηροι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Ναυτικοί Τζιμπουτί: «Εκφράζω τη χαρά μου για την απελευθέρωση των 5 Ελλήνων ναυτικών», αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.

22.01.2020 | 13:21

Ναυτικοί Τζιμπουτί: Κορυφωνόταν η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που παρέμεναν όμηροι σε λιμάνι της Αφρικής, μετά την κατάσχεση του πλοίου τους λόγω χρεών. Ωστόσο,  απελευθερώθηκαν μετά από τρεις εβδομάδες ομηρίας οι πέντε Έλληνες ναυτικοί που κρατούνταν όμηροι πειρατών στο Καμερούν. Όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook o υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλιακιωτάκης «εκφράζω τη χαρά μου για την απελευθέρωση των 5 Ελλήνων ναυτικών.

Οι συντονισμένες προσπάθειες απέδωσαν. Εύχομαι καλή επιστροφή στην πατρίδα και τις οικογένειές τους». Μετά από εβδομάδες, καρποφόρησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ναυτικών που είχαν συλληφθεί ως όμηροι από πειρατές στο Καμερούν.

Ναυτικοί Τζιμπουτί: Τι ανέφεραν οι ίδιοι οι ναυτικοί

Οι πέντε Έλληνες ναυτικοί ήταν για πάνω από 100 ημέρες σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, καθώς οι αρχές δεν επέτρεπαν στο πλοίο να πιάσει λιμάνι εξαιτίας αυτών των οφειλών του πλοιοκτήτη. «Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας», είχε πει ένας από τους πέντε ναυτικούς στον τηλεοπτικό σταθμό Open, κάνοντας έκκληση για τον επαναπατρισμό τους. «Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο».

Αμέσως μόλις το περιστατικό ομηρίας γνωστοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε ως εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία Δ/Ξ πλοίο ”HAPPY LADY” Ν.Π. 12183, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο 2 ν.μ από το λιμάνι ”LIMBOH” στο Καμερούν, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή οκτώ (08), εκ των είκοσι οκτώ (28) μελών του πληρώματος του. Εξ αυτών οι πέντε (05) είναι Έλληνες υπήκοοι, οι δύο (02) υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε τραυματισμός ενός Έλληνα υπηκόου. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».

«Κάνουμε όσα είναι εφικτό να γίνουν»

Ευχές σε καπετάνιους και πληρώματα για τη νέα χρονιά είχε αποστείλει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μαζί με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη και τη Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, επικοινωνώντας μαζί τους από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης είχε επικοινωνήσει με πλοία που βρίσκονται εν πλω στην Πορτογαλία και την Κίνα, καθώς και με σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιούσε περιπολία. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για όσα προσφέρετε στην πατρίδα ταξιδεύοντας στα πέρατα της γης και διατηρώντας την Ελληνική μας Ναυτιλία μια από τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου. Θέλω αυτές τις δύσκολες ώρες για τους ναυτικούς μας να ξέρετε ότι κάνουμε όσα είναι εφικτό να γίνουν για να επιστρέψουν ασφαλείς στις οικογένειές τους», ευχήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ στα στελέχη του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για το θάρρος, την αποφασιστικότητα, και την τόλμη με την οποία διενεργείτε το δύσκολο έργο σας τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά».

Το μέχρι και χθες μαρτύριο των ναυτικών

Exit mobile version