Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διάσκεψη Βερολίνου συμφωνία: Τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

Διάσκεψη Βερολίνου συμφωνία: Τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Διάσκεψη Βερολίνου συμφωνία: «Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Διάσκεψη Βερολίνου συμφωνία: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μαραθώνια Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Όπως μεταδίδει η FAZ, oι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου.

Όπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, συμμετέχων στην σύσκεψη, οι ηγέτες ήταν κοντά σε λύση.  Ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν στην τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Για να επιτευχθεί η εκεχειρία θα πρέπει να τερματιστεί η προκλητική στάση του Χαφτάρ» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, νωρίτερα, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

Οι διαδηλώσεις κατά Ερντογάν

Σχολιάστηκαν στον διεθνή Τύπο οι αφίσες, τα συνθήματα, όπως και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τούρκου προέδρου για την πολιτική της παρέμβασης στη Λιβύη.

https://twitter.com/79Midnight/status/1218909632455958531?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1218909632455958531&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F966210%2Fberolino-oloklirothike-i-diaskepsi-gia-ti-livui-sumfonithike-i-tirisi-tou-ebargo-oplon-sti-livui%2F

Τα viral

Εκτός από τις πολιτικές ζυμώσεις, το περιθώριο της Διάσκεψης είχε για ακόμη μια φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ με βλέμμα αγωνίας αναζητούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την καθιερωμένη φωτογράφηση και η στιγμή κατά την οποία αμήχανη τρώει τα νύχια της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έψαχνε απεγνωσμένα πού θα σταθεί, στη συνέχεια δεν ήξερε από πού να περάσει για να φτάσει στη θέση του και τελικά… τα κατάφερε.

Ζεστή η χειραψία του Ρώσου προέδρου με και τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο όπως και θερμό ήταν το κλίμα ανάμεσα στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

https://twitter.com/eha_news/status/1218895743433441282?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1218895743433441282&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.alphafreepress.gr%2F2020%2F01%2F19%2Fkosmos%2Fdiaskepsi-verolinou-livyi-i-merkel-psaxnei-ton-poutin-kai-troei-ta-nyxia-tis%2F

Βαρύνουσα, για την Αθήνα, σημασία προσδίδει η παρουσία Ερντογάν ειδικά μετά τις τελευταίες εριστικές δηλώσεις για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρούσα με τον τρόπο της η Ελλάδα στο Βερολίνο. Το βέτο για την ακύρωση του μνημονίου Τούρκιας – Λιβύης που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία έχει τεντώσει απότομα το σκοινί του εμπρησμού.

Στόχος, όπως ξεκαθαρίζεται στο προσχέδιο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του πολυετούς εμφυλίου.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάστηκαν σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Επιτροπή θα παρακολουθεί την κατάσταση στη Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο εκεχειρίας, ενώ θα σχηματιστεί επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την πορεία της κατάπαυσης του πυρός αλλά και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της εν λόγω επιτροπής στη Γενεύη, στην οποίαν θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν παραβρέθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου.

«Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα», επισήμανε από την πλευρά του ο Χάικο Μαας. «Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα», επισήμανε από την πλευρά του ο Χάικο Μαας.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις