Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη – χώρες: Η Ελλάδα και τα στρατόπεδα
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη – χώρες: Η Ελλάδα και τα στρατόπεδα

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη - χώρες: Στο Βερολίνο και στην κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας.

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη – χώρες: Στο Βερολίνο σήμερα τα βλέμματα. Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να πείσουν τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και την Αίγυπτο να πιέσουν τις δύο πλευρές -τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ- ώστε να καταλήξουν σε μια εκεχειρία διαρκείας στην Τρίπολη, βάζοντας ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που ξεκίνησε από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι και υπολογίζεται ότι έχει εκτοπίζει τουλάχιστον 140.000 ανθρώπους. Παράλληλα, έχει μειώσει κατά 50% τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης.

Ρωσικά και γερμανικά ΜΜΕ έχουν δημοσιοποιήσει από χθες το προσχέδιο του ψηφίσματος της Διάσκεψης για του Βερολίνου, το οποίο συντάχθηκε από τον ΟΗΕ και στο οποίο φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνήσει 11 από τις χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Οι βασικότεροι στόχοι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στην αποστολή όπλων και στρατευμάτων αλλά και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Την ίδια ώρα, στο κείμενο γίνεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Νέες τουρκικές προκλήσεις

Την παραμονή της Διάσκεψης, όμως, η Τουρκία δυναμίτισε για ακόμη μια φορά την ατμόσφαιρα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι «να αναγνωρισθούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Τη «σκυτάλη» πήρε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω ανάρτησής του στο Twitter. «Η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα για να αναδειχθεί η ελληνική εθνική ατζέντα σαμποτάρει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας πως αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η εμπρηστική αυτή ρητορική της Άγκυρας φαίνεται ότι προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «απάντησε» χθες το βράδυ με περικοπή κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει την προσπάθεια ειρήνευσης στη Λιβύη

Η ελληνική θέση

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα εξέφρασε την ενόχλησή της που δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την Πέμπτη το βράδυ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο -τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής- εάν δεν απορριφθεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Ακολούθησε διπλωματικός «πυρετός» από την ελληνική πλευρά, με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άνγκελα Μέρκελ. Οι κινήσεις αυτές επέτρεψαν στη χώρα μας να αποκτήσει έναν «ειδικό ρόλο» στις συζητήσεις ειρήνευσης στη Λιβύη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε «μπαράζ» επαφών για να αναδείξουν τις ελληνικές θέσεις επί του λιβυκού ζητήματος.

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Οι θέσεις

Διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές υπογραμμίζουν εδώ και ημέρες την κρισιμότητα της Διάσκεψης, η οποία έρχεται μερικές μόλις ημέρες μετά το «ναυάγιο» αντίστοιχων διαπραγματεύσεων στη Μόσχα. Τη Δευτέρα, ο στρατάρχης Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Ρωσία και αποχώρησε από το «τραπέζι», ζητώντας περισσότερο χρόνο για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών. Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) μετά από την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διάσκεψη Βερολίνου: Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Λιβύης

Στο Βερολίνο Χάφταρ – Σάρατζ

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγιεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Μπέρμποκ: «Λάθος» το ότι δεν προσκλήθηκαν στην Διάσκεψη για την Λιβύη η Ελλάδα και η Τυνησία

«Αληθινά λάθος», χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Ελλάδας όσο και της Τυνησίας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, που θα αρχίσει αργά το μεσημέρι, η συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξή της στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία, η Μπέρμποκ τόνισε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα και η Τυνησία δεν προσκλήθηκαν στη σημερινή Διάσκεψη είναι «λάθος» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «έτσι στην πραγματικότητα τιμωρούνται, με το να μην συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά επιδιώκουν την ειρήνη».

Οι επικεφαλής και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία έχουν συγκεντρωθεί για την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης και καθώς εντείνεται η αγωνία για την κατάπαυση του πυρός οι βασικοί παίκτες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τις προσδοκίες, τις επιδιώξεις και τις θέσεις τους.

ΟΗΕ: Η καλύτερη λύση είναι η πολιτική διευθέτηση

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ είπε χθες ότι έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ασφαλείας (διέρρευσε χθες το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου) που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη, ανεξαρτήτου εθνικότητας. Σε συνέντευξή του στο BBC ο Σαλαμέ δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας ότι μια πολιτική διευθέτηση της σύρραξης είναι η καλύτερη δυνατή λύση για όλους τους εμπλεκομένους σ’ αυτήν.

«Τα περισσότερα από τα επιμέρους εθνικά συμφέρονται αυτών των χωρών, ειδικά τα μεγάλα εμπορικά και πετρελαϊκά συμβόλαια, ακόμη και γεωπολιτικές αξιώσεις μπορούν να εξυπηρετθούν πολύ καλύτερα σε μια ειρηνική ευημερούσα Λιβύη, παρά σε μια διαιρεμένη από τον πόλεμο χώρα», τόνισε.

Οι ΗΠΑ κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών της διάσκεψης του Βερολίνου

Ο επκεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, που θα εκπροσωπήσει την Ουάσιγκτον στη διάσκεψη του Βερολίνου, έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, όπως τόνισε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον συνοδεύει στο ταξίδι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέκρινε την κατάσταση στη Λιβύη με εκείνη της Συρίας, όπου εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί παίκτες: «Νομίζω ότι είναι τόσο περίπλοκο και τόσο περιχαρακωμένες οι θέσεις τους που θα είχαν μέτριες προσδοκίες», τόνισε.

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι θέση θα πάρουν ΗΠΑ και Ρωσία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις