Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Πού θα «τρυπήσει» το Γιαβούζ

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Πού θα «τρυπήσει» το Γιαβούζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Το σημείο που επέλεξε να «τρυπήσει» η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, βρίσκεται εντός του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

18.01.2020 | 09:15

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Νότια της Κύπρου, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό ξεκινάει γεώτρηση από σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Το σημείο που επέλεξε να «τρυπήσει» η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, βρίσκεται εντός του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία της γαλλικήςTotal και της ιταλικής ΕΝΙ. Οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματίσει να κάνουν γεώτρηση στο τεμάχιο 8, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωράει σε γεώτρηση νότια της Κύπρου και μάλιστα σε περιοχή, την οποία δεν έχει εντάξει στις διεκδικήσεις της ως προέκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μέρος του τεμαχίου 8, η Τουρκία το θεωρεί ως μέρος της ανύπαρκτης ΑΟΖ του ψευδοκράτους, από το οποίο δήθεν έχει πάρει άδεια για να κάνει γεωτρήσεις. Το τεμάχιο 8 εκτιμάται πως είναι ένα από τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Δεν έχει αντιδράσει ακόμα η Λευκωσία

Το Γιαβούζ συνοδεύεται από υποστηρικτικά πλοία ενώ στη περιοχή πλέουν και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η Λευκωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στη νέα πρόκληση, η οποία είναι η πλέον σοβαρή, από τότε που Άγκυρα άρχισε παράνομες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ. Αντίδραση δεν υπήρξε ούτε από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ.

Exit mobile version