Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προκόπης Παυλόπουλος ΠτΔ: Η αμηχανία στα βραβεία Μπότση και το πρωτόκολλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκόπης Παυλόπουλος ΠτΔ: Η αμηχανία στα βραβεία Μπότση και το πρωτόκολλο

Προκόπης Παυλόπουλος ΠτΔ: Την ίδια στιγμή σχεδόν όλοι μέσω των κινητών τους τηλεφώνων αναζητούν πληροφορίες για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Προκόπης Παυλόπουλος ΠτΔ: Κλίμα έντονης αμηχανίας επικράτησε στη Λέσχη Αξιωματικών το απόγευμα της Τετάρτης, όπου όλοι ανέμεναν τον Προκόπη Παυλόπουλο στην τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων Μπότση. Μετά από θερμά χειροκροτήματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπαίνει στη Λέσχη Αξιωματικών, ακριβώς τέσσερα λεπτά μετά τις επτά το απόγευμα. Την ίδια στιγμή σχεδόν όλοι μέσω των κινητών τους τηλεφώνων αναζητούν πληροφορίες για το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων όμως, το γνωρίζει ήδη ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στις 17:50 ενημερώνεται τηλεφωνικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αποφάσεις του, ενώ στη σύντομη συνομιλία που προηγείται στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων υπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του αποκαλύπτει το παραμικρό.

Στην εκδήλωση που αρχίζει με δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση, ο Προκόπης Παυλόπουλος φροντίζει προκαταβολικά να σπάσει το πρωτόκολλο. Μέσω των εκπροσώπων του ζητά η καρέκλα του να τοποθετηθεί στην ίδια ευθεία με την πρώτη σειρά των υπολοίπων καθισμάτων. Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους της εκδήλωσης που προηγείται των βραβείων, ο ΠτΔ κάθεται σκεπτικός και με χαμηλομένο βλέμμα, κάνοντας αμήχανες μικρές κινήσεις του κεφαλιού προς τα πάνω. Μερικά λεπτά αργότερα απευθύνει έναν από τους τελευταίους χαιρετισμούς του με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ λόγω του επίσημου ταξιδιού του στο Δουβλίνο αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν από το τέλος της εκδήλωσης…

Παυλόπουλος: Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από την Ιρλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη. Κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ιρλανδός ομόλογός του κ. Μάικλ Χίγκινς, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Χώρα μας στην περιοχή μας, και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές». Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε, ότι πρέπει να γνωρίζει, πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αναφέρθηκε σε απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της ‘Αγκυρας.

Πρώτον, για την συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία. Δεύτερον, για την στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, όπως σημείωσε, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και, τρίτον, για την στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο, όπως παρατήρησε, «κατά διεθνή μάλιστα ομολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο».

Κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε, επίσης, τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Χίγκινς για την πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία και αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο φιλίας και συνεργασίας, στο οποίο κινούνται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις