Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: “Ο Ερντογάν πίεσε τη Μέρκελ να αποκλειστεί η Ελλάδα”

ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: “Ο Ερντογάν πίεσε τη Μέρκελ να αποκλειστεί η Ελλάδα”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επέμεινε να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στις συνομιλίες και επισημαίνει "ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης".

17.01.2020 | 12:32

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πιέσεις στην Άγκελα Μέρκελ, ώστε η χώρα μας να απουσιάζει από τη σύνοδο, αναφέρει δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου, μία μέρα μετά την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχθεί πολιτική λύση στο λιβυκό πρόβλημα χωρίς ακύρωση του εν λόγω μνημονίου.

“Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;”, διερωτάται η Bild.
“Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο”, αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα. Και προσθέτει: “Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επέμεινε να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στις συνομιλίες και επισημαίνει “ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης”. “Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την Ε. Ε φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα…”, αναφέρει η εφημερίδα.

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Τι θα απαιτήσει ο Πομπέο, ποιες οι επιδιώξεις της Μέρκελ

Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, θα ζητήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε η Ορτέιγκους.

«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα:

τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη

την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων

μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρώτη προτεραιότητα για τη Μέρκελ το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε την Πέμπτη την πρόθεση που επέδειξε ο στρατιωτικός διοικητής, Χαλίφα Χαφτάρ, να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη και είπε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων. «Είναι έναν καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Στη Διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ’ όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται», σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα τελευταία νέα πριν διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Exit mobile version