Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία νέος πρωθυπουργός: Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν που αναλαμβάνει καθήκοντα
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία νέος πρωθυπουργός: Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν που αναλαμβάνει καθήκοντα

Ρωσία νέος πρωθυπουργός: Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» ενέκρινε σήμερα την υποψηφιότητα του Μισούστιν ενώ νωρίτερα την επικύρωσε και η Δούμα.

Ρωσία νέος πρωθυπουργόςΎστερα από την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ρωσίας, νέος πρωθυπουργός είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν. Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» ενέκρινε σήμερα την υποψηφιότητα του Μισούστιν ενώ νωρίτερα την επικύρωσε και η Δούμα. Γεννημένος στη Μόσχα το 1966, ο Μισούστιν δεν θεωρείται πολιτικός υψηλού προφίλ στη χώρα του. Από το 2010 έχει τεθεί επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας. Το 2008, υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας επενδύσεων «UFG», η οποία, την εποχή εκείνη συνεργάστηκε με τη γερμανική Deutsche Bank. Παρά τη σταδιοδρομία του που επικεντρώνεται στην φορολογία, ο Μισούστιν αρχικά εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός. Το 1989 αποφοίτησε από το STANKIN (Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο STANKIN της Μόσχας).

Έχει διδακτορικό στα οικονομικά και κατάφερε να βελτιώσει τις διαδικασίες είσπραξης φόρων υπερδιπλασιάζοντας τα φορολογικά έσοδα κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Μισούστιν έχει δηλώσει στην εφημερίδα «Kommersant» ότι η Ρωσία χρειάζεται να «αγκαλιάσει» την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή τεχνολογία, λέγοντας πως «αν δεν κατανοήσουμε πώς αυτός ο κόσμος αναπτύσσεται και ποιοι είναι οι κανόνες του, αν επιμένουμε ότι η χώρα μας είναι μέρος της παλαιάς τάξης, αυτός ο νέος κόσμος θα μας κάνει θύμα του».

Η παραίτηση Μεντβέντεφ:

Μιχαήλ Μισούστιν: Οι επικριτές του λένε ότι δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία

Εκτός από φαν του χόκεϊ επί πάγου, ο Μισούστιν είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί πάγου. Για τους επικριτές του, ο Μισούστιν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, δεν είναι λαοφιλής και δεν ανήκει στον κλειστό «κύκλο» του Πούτιν. Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τον 53χρονο Μισούστιν για τη θέση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση που υπέβαλε σύσσωμη η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια. Όπως πρόσθεσε η Κασεβάροβα, ο Μισούστιν έχει δηλώσει πως το υπουργικό συμβούλιο θα συνεργάζεται στενά με το κοινοβούλιο. Πάντως, σύμφωνα με την Ιρίνα Γιαρόβαγια, αντιπρόεδρο της Δούμας, ο Μισούστιν δεν έχει συζητήσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με το κόμμα του, του οποίου μέλος είναι και η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις