Αθήνα

°C

Σάββατο

18

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόωρες εκλογές 2020: Το άρθρο που άναψε “φωτιές”
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόωρες εκλογές 2020: Το άρθρο που άναψε “φωτιές”

Πρόωρες εκλογές 2020: Η εξπρές κατάθεση και ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόωρες εκλογές 2020: Η εξπρές κατάθεση και ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε να ακυρωθεί η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, φούντωσε τα σενάρια για πρόωρες, διπλές εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτά τα σενάρια ενισχύθηκαν, πράγματι, από την απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν τάχιστα οι διαδικασίες, χωρίς να χαθεί χρόνος για την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε και με 158 ψήφους», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών φούντωσαν και μετά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και άρα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι στις επόμενες εκλογές θα στηθούν διπλές κάλπες και αυτό, κατά πολλούς, συνηγορεί στο ενδεχόμενο να επισπεύσει τις εκλογές ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική και στην συνέχεια οι δεύτερες κάλπες να στηθούν με τον νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου

Μόλις τα σενάρια αυτά, για πρόωρες, διπλές εκλογές, είδαν το φως της δημοσιότητας, από το Μέγαρο Μαξίμου τα διέψευδαν κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι «η θέση του Πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο είχε διατυπωθεί με σαφήνεια πριν τις εκλογές και δεν μπορεί να παρερμηνεύεται». Θύμιζαν ταυτόχρονα ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γινόταν στο ξεκίνημα και όχι στο τέλος της τετραετίας. Επιχείρησαν, δηλαδή, με κάθε τρόπο να αποσυνδέσουν την άμεση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από σκοπιμότητες τονίζοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού».

Πρόωρες, διπλές εκλογές την άνοιξη;

Ωστόσο, σήμερα, ένα άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, έφερε ξανά την συζήτηση για πρόωρες εκλογές στην επικαιρότητα. Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα skai.gr, με τίτλο «Και μετά την εκλογή ΠτΔ κ Νταβός ρότα προς διπλές εκλογές…» και θεωρεί δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μέσα στην Άνοιξη του 2020.

Γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος:

«Υποχρέωση του Πρωθυπουργού κάθε φορά που ερωτάται σχετικώς να τις διαψεύδει. Δεν εξαγγέλλονται οι εκλογές άλλωστε. Αναγγέλλονται! Στον προγραμματισμό του Μαξίμου προηγείται η ψήφιση του εκλογικού νόμου, ακολουθεί η ανακοίνωση του προσώπου για ΠτΔ και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Ακόμη μια ευκαιρία να διαφημίσει την Ελλάδα και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του καθώς θα έχει συμπληρώσει έξι μήνες διακυβέρνησης. Θα έχει ήδη αρχίσει την αξιολόγηση των υπουργών του όπως έχει υποσχεθεί στους πολίτες.…

Η απόφαση για εκλογές είναι αποκλειστική σκέψη και ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού. Λαμβάνεται με γνώμονα το συμφέρον του ιδίου. Προφανώς κρίνεται για την απόφαση του την οποία οφείλει να αιτιολογήσει εάν πρόκειται για πρόωρες. Δεκαετίες τώρα, με αφορμή τις συνηθισμένες εμπλοκές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε εμπεδώσει πως η επίκληση τους μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εκλογές. Δε νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα μετέλθει τέτοιων μεθόδων. Δεν το έχει ανάγκη. Απεύχομαι, από την άλλη, οποιαδήποτε δυσάρεστη περαιτέρω εμπλοκή που θα μπορούσε να καταπατήσει τη θέση της Ελλάδος δυσχερέστερη και επιλέγω την καλύτερη εκδοχή των πραγμάτων.

Όμως ακόμη και σε αυτή την ιδανική περίπτωση, η αναγκαστική οδός της διενέργειας διπλών εκλογών ώστε η χώρα να ξανασυναντήσει τη λεωφόρο της κανονικότητας, φαντάζομαι ότι δεν επιτρέπει περιθώρια εφησυχασμού στον Κ. Μητσοτάκη».

Πρόωρες εκλογές με λίστα;

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές της Άνοιξης θα γίνουν με λίστα («δώρο στον κ. Τσίπρα για να συγκροτήσει την ΚΟ της προτίμησής του», γράφει) και θα είναι μια αφορμή για τη ΝΔ «να μηδενίσει το κοντέρ» και να κάνει επανεκκίνηση. «Μετά τις εκλογές της Άνοιξης ήρθε η στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει την πολιτική του που θα σφραγίσει την αναγέννηση της Ελλάδας», καταλήγει το άρθρο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, θεωρείται απίθανο να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προκήρυξη εκλογών πριν το τέλος Ιουλίου, διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν μια κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ένα έτος από την ημέρα που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να παραιτηθεί και οι εκλογές να γίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πέραν του τυπικού σκέλους, πάντως,  η σκέψη του πρωθυπουργού βρίσκεται για την ώρα, τουλάχιστον, μακριά από το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πρωθυπουργικές προτεραιότητες εστιάζονται στην παρούσα φάση στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, στον απόηχο, μάλιστα, της πρόσφατης άκρως παραγωγικής, όπως χαρακτηρίζεται, συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οικονομική ανάταξη της χώρας με ενδιάμεσο κρίσιμο σταθμό την επιβεβαίωση της θετικής κατάληξης της προσπάθειας μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και στην διαχείριση του εκρηκτικού προβλήματος με τις μεταναστευτικές ροές και τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις