Ιράκ ΗΠΑ: Ρίψη όλμων εναντίον αμερικανικής βάσης

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ ΗΠΑ: Ρίψη όλμων εναντίον αμερικανικής βάσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιράκ ΗΠΑ: Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι όλμοι έπεσαν στον διάδρομο της βάσης μέσα στη βάση.

12.01.2020 | 19:17

Ιράκ ΗΠΑ: Επτά όλμοι έπεσαν σήμερα μέσα στην αεροπορική βάση Μπάλαντ του Ιράκ, όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ, και τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο στρατιωτικές πηγές. Οι στρατιωτικές πηγές είπαν πως οι όλμοι έπεσαν στον διάδρομο της βάσης μέσα στη βάση, η οποία βρίσκεται 80 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που έκανε λόγο, επικαλούμενο επίσης ιρακινές στρατιωτικές πηγές, για εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών εναντίον της βάσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες, σχεδόν το σύνολο των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν στη βάση έχουν αποχωρήσει από αυτήν έπειτα από την κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Διχασμός σε Ιράκ λόγω διαμάχης ΗΠΑ – Ιράν

Την ίδια ώρα, σε κίνδυνο έχει τεθεί η εύθραυστη συνοχή του Ιράκ, καθώς η χώρα αναδεικνύεται στο κεντρικό πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς, στη Βαγδάτη.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βαγδάτης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ – Μαχντί τηλεφώνησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ζήτησε από την Ουάσιγκτον ένα είδος οδικού χάρτη για την απομάκρυνση των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που φιλοξενούνται στη χώρα του. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, την οποία υποστήριξε η μεγάλη πλειονότητα των σιιτών βουλευτών.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιράκ και μη επανδρωμένα αεροπλάνα πετούν στον εναέριο χώρο του χωρίς άδεια από τις ιρακινές αρχές, γεγονός που παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Βαγδάτη ζήτησε από τον Πομπέο «να στείλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ, ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός προς υλοποίηση της απόφασης του Κοινοβουλίου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων».

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το Ιράκ

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος την Τετάρτη, κάτι τέτοιο θα άφηνε τη χώρα υπό ιρανική κηδεμονία. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι ενδέχεται να αποσταλεί στο Ιράκ αμερικανική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει, όμως, όχι την απομάκρυνση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, αλλά τα προβλήματα ασφαλείας και τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών.

Η απόφαση για απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων βρίσκει αντίθετα τα σουνιτικά και κουρδικά κόμματα, που φοβούνται ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα βρεθεί υπό την επικυριαρχία φιλοϊρανικών, σιιτικών πολιτοφυλακών. Ίσες αποστάσεις απέναντι σε ΗΠΑ και Ιράν πήρε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, αγιατολάχ Αλί Σιστανί, ο οποίος καυτηρίασε τις «επανειλημμένες παραβιάσεις της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας» και ζήτησε να μη μετατραπεί η χώρα σε πεδίο αναμέτρησης ξένων δυνάμεων.

Εξάλλου, επανήλθαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη, με συνθήματα εναντίον κάθε ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας. Ο Αντέλ Αμπντούλ – Μαχντί ασκεί καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των προηγούμενων μηνών. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δυσχεραίνεται κατά πολύ από την πόλωση που προκάλεσε η πρόσφατη ρήξη ΗΠΑ – Ιράν, που μέχρι πρόσφατα μοιράζονταν ρόλους και επιρροή στο Ιράκ.

Exit mobile version