Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Συγγνώμη του ΥΠΕΞ για την κατάρριψη του Boeing
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Συγγνώμη του ΥΠΕΞ για την κατάρριψη του Boeing

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Ο στρατός του Ιράν κατέρριψε «από λάθος» το Boeing 737 της Ukraine International Airlines το οποίο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του.

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε “συγγνώμη” εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, με την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου με τους 176 επιβαίνοντες.

Kατηγορώντας παράλληλα για την κατάρριψη του Boeing “τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ”. “Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή”, έγραψε ο Ζαρίφ.

“Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν”, πρόσθεσε.

https://twitter.com/JZarif/status/1215847283381755914?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215847283381755914&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fypex-iran-boeing-proklithike-apo-anthropino-lathos

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει πύραυλο να χτυπά το ουκρανικό Boeing

Ένα βίντεο που ανάρτησαν στον ιστότοπό τους οι New York Times νωρίτερα, έδειχνε ότι το ουκρανικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο. Στο βίντεο ο πύραυλος φαίνεται να χτυπά το αεροσκάφος, λίγα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, προκαλώντας μια μικρή έκρηξη. Ωστόσο το αεροπλάνο συνεχίζει για λίγο να πετά στον αέρα, πριν εκραγεί και συντριβεί τελικά στο έδαφος.

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: 176 νεκροί

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί, 10 Σουηδοί, τέσσερις Αφγανοί, τρεις Γερμανοί και τρεις Βρετανοί.

Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 737 σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο Αράς Πουρζαραμπί, 26 ετών, και η Πουνέ Γκουρτζί, 25 ετών, φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, είχαν πάει στο Ιράν για τον γάμο τους, είπε ο Ρέζα Ακμπάρι, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιρανικής Κληρονομιάς του Έντμοντον.

Ταξίδευαν με άλλους τέσσερις ανθρώπους, που παρέστησαν στο γαμήλιο πάρτι τους και άλλους 24 Ιρανο-Καναδούς από το Έντμοντον, είπε ο Ακμπάρι.

«Θεέ μου, δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο Ακμπάρι στο Reuters. «Η κοινότητά μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».Η συγκεκριμένη πτήση ήταν δημοφιλής για τους Καναδούς που ταξίδευαν στο Ιράν, απουσία απευθείας πτήσεων, και σε αυτήν επέβαιναν πολλοί φοιτητές και ακαδημαϊκοί που πήγαιναν στην πατρίδα τους για τις διακοπές. Ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012.

Η αεροπορική τραγωδία είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία με θύματα Καναδούς, αφότου εξερράγη το αεροσκάφος της Air India το 1985 πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 268 Καναδοί πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις