Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Πέρασαν το Βoeing για πύραυλο Κρουζ

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Πέρασαν το Βoeing για πύραυλο Κρουζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη.

11.01.2020 | 14:24

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing στην Τεχεράνη. Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, όπως ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση. «Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος», δήλωσε ο επικεφαλής μεραρχίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Tο Boeing 737 συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση. Από την συντριβή του έχασαν την ζωή τους 176 άνθρωποι. Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος». «Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν», τόνιζε η ανακοίνωση. Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

Ουκρανικό αεροσκάφος Ιράν: Το βίντεο της κατάρριψης του Boeing

Τι υποστήριξε το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Μια έκρηξη φαίνεται να λαμβάνει χώρα στον αέρα, όταν ο πύραυλος χτυπά το αεροσκάφος, το οποίο ωστόσο δεν εκρήγνυται. Το ουκρανικό αεροσκάφος συνεχίζει την πτήση για μερικά ακόμη λεπτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, επιχειρώντας να επιστρέψει στο αεροδρόμια της Τεχεράνης, στο Ιράν.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξ’ αρχής υποστήριξε πως το μοιραίο Boeing καταρρίφθηκε «μάλλον κατά λάθος» από Ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για πτώση από σφάλμα και ότι έχει ένα «φοβερό αίσθημα» σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία.

Η παραδοχή του Ιράν

Το είχε πει ο Τριντό

Επίσης, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό από την Πέμπτη δήλωσε ότι πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Boeing 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες» που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς εταίροι πρέπει να συμμετέχουν στην έρευνα.«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διεξοδική και αξιόπιστη έρευνα», σημείωσε, λέγοντας πως οι ιρανικές Αρχές έχουν υπονοήσει ότι θέλουν να κρατήσουν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου στη χώρα τους.

Exit mobile version