Τραπεζικές χρεώσεις – Άρειος Πάγος: Νέα απόφαση βάζει “φρένο” στις τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικές χρεώσεις – Άρειος Πάγος: Νέα απόφαση βάζει “φρένο” στις τράπεζες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τραπεζικές χρεώσεις - Άρειος Πάγος: Η απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύει την είσπραξή τους καθώς το επιτόκιο των δανείων ορίζεται ελεύθερα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

10.01.2020 | 12:14

Τραπεζικές χρεώσεις – Άρειος Πάγος: Φραγμό στις τράπεζες σχετικά με τον υπολογισμό του επιτοκίου και τις προμήθειες σε δανειακές συμβάσεις βάζει απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος. Όπως αναφέρει στην απόφασή του, πλέον οι τόκοι πρέπει να υπολογίζονται ανά ημερολογιακό έτος 365 ημερών και όχι 360 όπως έπραξε τράπεζα στην οποία αναφέρεται η απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση, με το να υπολογίζεται το επιτόκιο σε έτος 360 ημερών, ο καταναλωτής, ο οποίος έχει τη δικαιολογημένη προσδοκία ότι το έτος στο οποίο αναφέρεται η περίοδος εκτοκισμού θα είναι το ημερολογιακό έτος 365 ημερών, δεν ενημερώνεται για το (πραγματικό) ετήσιο επιτόκιο, όπως αυτό θα έπρεπε να προσδιορίζεται.

Επίσης, όσον αφορά προμήθειες τις οποίες επέβαλε η τράπεζα και χαρακτήριζε ως «έξοδα φακέλου ή ημερολογιακή χρέωση εξόδων», η απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύει την είσπραξή τους καθώς το επιτόκιο των δανείων ορίζεται ελεύθερα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Χρεώσεις τώρα και για αναλήψεις χρημάτων από τα γκισέ τραπεζών

Το μοντέλο της εφορίας φαίνεται πως ακολουθούν πια και οι τράπεζες, κλείνοντας τα γκισέ σε όσους θέλουν να κάνουν χαμηλόποσες συναλλαγές. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει στο εξής πάγια χρέωση σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση για τις καταθέσεις και τις αναλήψεις από τα γκισέ. Στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι οι περισσότεροι πελάτες να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ και το internet banking.

Οι τράπεζες θέλουν να σταματήσουν τις χαμηλόποσες συναλλαγές και να γίνονται στα γκισέ όσους είναι από 400 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το OPEN. Ήδη οι τράπεζες ενημερώνουν τους πελάτες πως σε λίγο καιρό θα σταματήσουν να γίνονται στα γκισέ πληρωμές δημοσίου και οργανισμών, αναλήψεις και καταθέσεις έως 400 ευρώ καθώς επίσης και αποστολές εμβασμάτων. Στελέχη των ελληνικών τραπεζών έχουν υπολογίσει πως το 55% των συναλλαγών που γίνονται στα γκισέ αφορούν ποσά έως 400 ευρώ. Τέλος, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει στο εξής πάγια χρέωση σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση για τις καταθέσεις και τις αναλήψεις από τα γκισέ.

Exit mobile version