Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρέσβης – Άγκυρα: Στην Τουρκία ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης – Άγκυρα: Στην Τουρκία ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών

Πρέσβης - Άγκυρα: Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Πρέσβης – Άγκυρα: Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης στο πλαίσιο των «τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων» του ελληνικού με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρέσβης Δεμίρης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ ο οποίος τυπικώς είναι ομόλογος του Έλληνα υπηρεσιακού γενικού γραμματέα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στις συνομιλίες θα τεθούν διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων. Επί της ουσίας όμως και με δεδομένη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων όπως έχει διαμορφωθεί, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Τούρκος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους για την επανέναρξη του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η συζήτηση επί θεμάτων βαρύνουσας σημασίας σε μια περίοδο που η Τουρκία -μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη- επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν φοβάται

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής στις 5 Ιανουαρίου για τις πολιτικές διαβουλεύσεις στελεχών των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και για την προσφυγή στη Χάγη.

“Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοσύνη, γιατί είναι πεπεισμένη για το νόμιμο και το δίκαιο των θέσεών της. Στην πολιτική των κανονιοφόρων αντιτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου. Είναι στο DNA της εξωτερικής μας πολιτικής. Ασφαλώς, μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να έχει ουσιαστική έκβαση, χρειάζεται συνυποσχετικό των δύο χωρών, στο οποίο να καταγράφεται το ζήτημα επί του οποίου θα κληθεί το Δικαστήριο να αποφανθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμα. Απαιτούνται επαφές και επικοινωνία των δύο πλευρών.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, αποτελούν έναν χρήσιμο δίαυλο που ελπίζω ότι θα αξιοποιηθεί. Αναμφίβολα όμως το κλίμα είναι βεβαρημένο και αυτό δεν βοηθά. Θα πρέπει η άλλη πλευρά να αντιληφθεί ότι, με τη στάση της, ενεργεί αντιπαραγωγικά υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προοπτικές διαλόγου. Εύχομαι n Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να την αξιοποιήσει για μια πραγματική επανεκκίνηση στις μεταξύ μας σχέσεις, όπως ήταν η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευθύς εξαρχής, εγκαταλείποντας την τακτική των προκλήσεων”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις