Ιράν – ΗΠΑ πόλεμος: Η εκδίκηση της Τεχεράνης, μπορεί να “πιάσει στον ύπνο” την Αμερική

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν – ΗΠΑ πόλεμος: Η εκδίκηση της Τεχεράνης, μπορεί να “πιάσει στον ύπνο” την Αμερική

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιράν - ΗΠΑ πόλεμος: Μπορεί ο κίνδυνος μιας άμεσης γενικευμένης σύρραξης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ να φαίνεται ότι απομακρύνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη.

09.01.2020 | 13:05

Ιράν – ΗΠΑ πόλεμος: Αξιωματικός των «Φρουρών της Επανάστασης» προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα πάρει σύντομα σκληρότερη εκδίκηση» μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους εναντίον αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Το ιρανικό πρακτορείο επικαλέστηκε τον ανώτερο αξιωματικό Αμπντολάχ Αραγκί, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται «να υπαναχωρεί» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που δεν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου το Tasnim επικαλέστηκε και τον αναπληρωτή διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης» Αλί Φανταβί ο οποίος δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων αποτελούν επίδειξη της ιρανικής, στρατιωτικής ισχύος και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ το Ιράν

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε ως «απίστευτη» την πρόταση των ΗΠΑ για συνεργασία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν στη χθεσινή επιστολή της Αμερικανίδας πρεσβευτή στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «εισήγαγε μια νέα φάση κλιμάκωσης και εχθρότητας προς το Ιράν» με τον φόνο του Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Η Κραφτ στην επιστολή της με την οποία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις στις δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δεν είναι αρκετές. Ο Χαμενεϊ, που έχει τον τελευταίο λόγο στην Τεχεράνη όσον αφορά σε πολιτικά ζητήματα, επεσήμανε ότι ο στόχος του καθεστώτος πρέπει να είναι ο τερματισμός της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έπλεξε το εγκώμιο του ψηφίσματος του ιρακινού κοινοβουλίου που αξίωσε την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Ιράν θα προσπαθήσει να πιάσει στον ύπνο τους Αμερικανούς

Το μήνυμα του Χαμενεϊ καθιστά σαφές ότι το Ιράν δεν πρόκειται να περιοριστεί στις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις, αλλά θα προσπαθήσει να χτυπήσει σε ανύποπτη στιγμή πιάνοντας στον ύπνο του Αμερικανούς. Η Τεχεράνη, σημειώνουν αναλυτές, προτιμά να αποφύγει μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με την υπέρτερη τεχνολογικά, αριθμητικά και ποσοτικά αμερικανική πολεμική μηχανή και να χρησιμοποιήσει – όπως κάνει χρόνια τώρα – συμμάχους όπως τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ή τους σιϊτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης για να επιτεθεί στους αντιπάλους της.

Η Χεζμπολάχ περίμενε κάποτε τέσσερα χρόνια για να εκδικηθεί τον φόνο συναδέλφου του Σουλεϊμανί

Μετά τον φόνο το 2008 ενός ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ και συναδέλφου του Σουλεϊμανί στη διάρκεια, όπως λέγεται, κοινής επιχείρησης της CIA με την ισραηλινή Μοσάντ, Iράν και Χεζμπολάχ ορκίστηκαν εκδίκηση κατά του Ισραήλ. Χτυπήματα που εξαπέλυσε η λιβανέζικη οργάνωση κατά ισραηλινών στόχων από την Ταϊλάνδη μέχρη την Κύπρο τα επόμενα χρόνια απετράπησαν, αλλά το 2012 μια επίθεση αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας προκάλεσε τον θάνατο πέντε Ισραηλινών και του Βούλγαρου οδηγού του λεωφορείου και τον τραυματισμό άλλων 32 Ισραηλινών.

«Οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά την υφήλιο θα είναι σε συναγερμό επί μήνες αν όχι επί χρόνια φοβούμενες μια επίθεση που θα οδηγήσει το μακρύ χέρι του Ιράν. Στην Τεχεράνη δεν νιώθουν την πίεση να χτυπήσουν οτιδήποτε – αυτό το έκαναν ήδη με τις πυραυλικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Η επόμενη επίθεση θα είναι πιο σκληρή, φονική και κατά πάσα πιθανότητα σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορούν οι ιρανικές Αρχές να αρνηθούν κάθε ανάμειξη», δήλωσε διπλωμάτης στο Business Insider.

Exit mobile version