Μητσοτάκης Τραμπ: Σήμερα η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Τραμπ: Σήμερα η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλη Γούσιος

Μητσοτάκης Τραμπ: Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

07.01.2020 | 09:00

Μητσοτάκης ΤραμπΑπόψε στις 21:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντά στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις. Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Tarpon Springs για τα Θεοφάνεια

Δείπνο προς τιμήν του Μητσοτάκη από Πενς, Πομπέο

Όμως, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο δεν είναι η μόνη που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα το δείπνο που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών παρείχε άμεσα στήριξη στην Ελλάδα, ως προς την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και έχει ζητήσει από την Άγκυρα να μην πυροδοτήσει την κατάσταση. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίαζε θετικά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο για την διατήρηση της σταθερότητας.

Μητσοτάκης – Τραμπ: Στην ατζέντα των συζητήσεων οι εξελίξεις σε Ιράν

Παρά τα “καυτά” ζητήματα, αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την Τεχεράνη μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί. Μένει να φανεί αν κατά τον διάλογο μπροστά στις κάμερες που θα έχουν Μητσοτάκης και Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει κάποια αναφορά στο θέμα. Κυβερνητικά στελέχη πάντως, εκτιμούν ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει αναφορά στο θέμα.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γκεοργίεβα

Την ίδια ημέρα θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιβεβαιωθεί με σαφή τρόπο από την πλευρά του ταμείου ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και προχωρά με τολμηρά βήματα στο μέλλον, καθώς, και η στήριξη της προσπάθειας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Άλλωστε, το Ταμείο αποτελεί σταθερό σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για μείωση από το 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Exit mobile version