Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μεταβιβάσεις ακινήτων νέος νόμος: Αποφασίζουν για την αποχή οι συμβολαιογράφοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων νέος νόμος: Αποφασίζουν για την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Μεταβιβάσεις ακινήτων νέος νόμος: Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στις  διατάξεις του νόμου 4646/2019.

Μεταβιβάσεις ακινήτων νέος νόμος: Την αντίδρασή τους στον νέο νόμο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων εκδηλώνουν οι συμβολαιογράφοι και συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις με τις οποίες τους ανατίθεται η αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και παράλληλα όπως αναφέρουν «απειλούνται με εξοντωτικά  πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν οι συμβολαιογράφοι τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται». Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στις  διατάξεις του νόμου 4646/2019 και σε μια σειρά από προβλέψεις που αφορούν την ταυτότητα ακινήτου, για τις οποίες προβλέπεται ευθύνη και αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ειδικά όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και κάθε πράξης  που απαιτεί προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Οι συμβολαιογράφοι όπως λένε δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το Δημόσιο.

Μεταβιβάσεις ακινήτων νέος νόμος: Τι θα γίνει στο ενδεχόμενο αποχής

Σε περίπτωση που οι συμβολαιογράφοι αποφασίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, τότε θα μείνουν στον αέρα πολλά συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων για τα οποία οι φορολογούμενοι έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες του 2019 στις εφορίες, στήθηκαν στην ουρά και ταλαιπωρήθηκαν για να πληρώσουν το φόρο μεταβίβασης προκειμένου στη συνέχεια να υπογράψουν τα συμβόλαια. Σε κάθε περίπτωση η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει  μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη παρουσιάσει στους συμβολαιογράφους την  πλατφόρμα  για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Η πλατφόρμα, θα διεκπεραιώνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων αιτία ανταλλάγματος (αγορές, πωλήσεις), ενώ σε δεύτερη φάση, το 2020, θα καλύψει και τις υποθέσεις δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών.

Μεταβιβάσεις ακινήτων νέος νόμος: Οι δηλώσεις θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση. Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στην ειδική εφαρμογή  της ΑΑΔΕ.   Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο.

Η νέα αυτή διαδικασία θα απαλλάξει από τη γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων, και όσους φορολογούμενους δικαιούνται απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας. Το εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet. Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις