Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χάστε τα κιλά των γιορτών: Οι γιορτές πέρασαν. Γιατί να μείνουν τα κιλά;
PLUS

Χάστε τα κιλά των γιορτών: Οι γιορτές πέρασαν. Γιατί να μείνουν τα κιλά;

Χάστε τα κιλά των γιορτών: Οι γιορτές τελείωσαν και μαζί με ευχές, δώρα και όμορφες στιγμές ίσως άφησαν και 2-3 κιλάκια παραπάνω

Χάστε τα κιλά των γιορτών: Κατά την περίοδο των γιορτών η πρόσληψη βάρους είναι μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο. Όλη η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά συνδέεται με την (υπερ)κατανάλωση φαγητού, γλυκών, αλλά και αλκοόλ. Η γενικότερη μάλιστα εορταστική διάθεση, αλλά και η χαλάρωση της προσωπικής άμυνας του καθενός, οδηγούν τους περισσότερους στην απώλεια κάθε μέτρου όσον αφορά την πρόσληψη φαγητού και ποτού. Αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι βγαίνουμε από τις γιορτές με 3-4 κιλάκια στην… τσέπη.

Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι μία ακόμη από τις αποκλειστικές ελληνικές… πρωτοτυπίες. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι αυξάνουν το βάρος τους περίπου στο 0,5% μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Σαν νούμερο αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μέσο όρο και σε επίπεδο πληθυσμού έχει μεγάλη σημασία. Αν ανήκετε, λοιπόν, σε αυτούς που… λύγισαν τη ζυγαριά μετά τις γιορτές, σας παρουσιάζουμε μερικές σίγουρες λύσεις για να επανέλθετε στα κιλά σας.

Χάστε τα κιλά των γιορτών: 6 τρόποι επαναφοράς

  1. Θέστε στόχους. Νέο έτος, νέοι στόχοι. Φροντίστε τον εαυτό σας σωστή διατροφή και ξαναβρείτε τον δρόμο για το γυμναστήριο.
  2. Προετοιμασία γευμάτων. Η προετοιμασία ενός πλάνου διατροφής θα σας μειώσει σίγουρα το στρες γύρω από τη διατροφή. Προετοιμάστε λοιπόν πριν φύγετε από το σπίτι τα σνακ ή και το γεύμα που θα πρέπει να καταναλώσετε στη δουλειά και αξιοποιήστε το Σαββατοκύριακο για σχεδιασμό και προετοιμασία του διατροφικού πλάνου της εβδομάδας σας.
  3. Προσοχή στη μερίδα. Ίσως τις ημέρες των γιορτών να καταναλώσατε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, όμως ήρθε η ώρα για επαναφορά. Ενημερωθείτε για τη σωστή μερίδα και εφαρμόστε την σε εσάς και την οικογένειά σας.
  4. Περιορίστε το αλκοόλ. Οι θερμίδες των ποτών είναι αρκετές και μάλιστα χωρίς να προκαλούν κορεσμό, χωρίς να μας χορταίνουν δηλαδή. Για να μειωθεί το βάρος, καλό θα ήταν να περιορίσουμε το αλκοόλ, όπως και γενικά τις υγρές θερμίδες, από αναψυκτικά ή/και χυμούς.

Ο ύπνος και τα… όνειρα

5. Ύπνος και ξεκούραση Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο βάρος. Επειδή η περίοδος των γιορτών επιφέρει αλλαγές και στα ωράρια του ύπνου, προγραμματίστε την καθημερινότητά σας έτσι ώστε να σας διασφαλίζει 7-9 ώρες ύπνου ημερησίως.

6. Δεν γίνονται θαύματα. Βρείτε τις αλλαγές αυτές στην καθημερινότητά σας που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς στερήσεις, μονοφαγικές διατροφές και μαγικούς συνδυασμούς. Αν πιστεύετε ότι σας είναι δύσκολο, απευθυνθείτε σε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για να σας δώσει εξατομικευμένες λύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις