Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών: Στις Βρυξέλλες με θέμα την ιρανική κρίση
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών: Στις Βρυξέλλες με θέμα την ιρανική κρίση

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών: Η ΕΕ επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών: Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή για τα τεκταινόμενα στο Ιράν. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας).

Ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, που ζήτησε εκτάκτως να συγκληθεί το συμβούλιο καθώς μετά την εξόντωση του Σουλεϊμανί, η ένταση με το Ιράν έχει φτάσει στο «κόκκινο» και η ανησυχία είναι έντονη. Η ΕΕ επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το Ιράν αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Ιράν ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου θορύβησε τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια ώρα, μαζί με Γαλλία και Βρετανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με αποδέκτη το Ιράν, όπου ζητούν να απέχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, η Βρετανία συζητά με τους εταίρους της ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, αναφορικά με το ζήτημα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

Συναντήσεις Τζόνσον για το Ιράν

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ ισχυρή» σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και άλλα θέματα και επανέλαβε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σχολιάζοντας ωστόσο τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα, είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το Ιράκ, είπε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να του επιβάλει κυρώσεις και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο διεθνής συνασπισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά του στην περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις