Κακοκαιρία επόμενες ώρες: “Ηφαιστίων” σε εξέλιξη – Χιόνια στην Αττική

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία επόμενες ώρες: “Ηφαιστίων” σε εξέλιξη – Χιόνια στην Αττική

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κακοκαιρία επόμενες ώρες: Πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται ανήμερα των Θεοφανείων στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας.

06.01.2020 | 20:19

Κακοκαιρία επόμενες ώρες: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων», με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν φτάσει και στην Αττική. Οι πρώτες πρωινές ώρες βρήκαν αρκετές περιοχές της χώρας να έχουν «ντυθεί» στα λευκά, ανάμεσά τους και πολλές των βορείων προαστίων της Αττικής, όπως ο Διόνυσος, η Πεντέλη και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Τα Βίλια έχουν «θαφτεί» κάτω από τα χιόνια, με τους κατοίκους από νωρίς το πρωί να προσπαθούν να «ξεθάψουν» τα αυτοκίνητά τους και να ανοίξουν τις εισόδους των σπιτιών τους. Η επέλαση της κακοκαιρίας, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο, έχει μετατρέψει τα Βίλια σε ένα από τα πιο χιονισμένα μέρη της Αττικής.

Κακοκαιρία επόμενες ώρες: Η εξέλιξη

Χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά της Αττικής και χιόνι που θα εναλλάσσεται με χιονόνερο στην Αθήνα και στα κεντρικά του νομού, ήδη σημειώνονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής.

Βροχοπτώσεις που κατά περιόδους θα εναλλάσσονται με χιονόνερο θα σημειωθούν και στα νότια του νομού.

Παράλληλα, οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτής καθώς και οι βροχοπτώσεις στη Εύβοια και οι χιονοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες, θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 6/1.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κατά τόπους προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Κακοκαιρία “Ηφαιστίων”: Κλειστοί δρόμοι

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

Στη λεωφόρο Πάρνηθος στο ύψος της ταβέρνας «Ζυγός», στο ρεύμα προς καζίνο

Στην περιοχή της Πεντέλης επί της οδού Κλεισθένους

Στη λεωφόρο Πεντέλης από τη συμβολή με την οδό Αναπαύσεως στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεντέλη

Κακοκαιρία “Ηφαιστίων”: Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η κακοκαιρία επηρέασε και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Ιόνιο, με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να πέφτουν «θύματα» του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νότιο Ιόνιο και φθάνουν τα 9 μποφόρ έχουν καθηλώσει στα λιμάνια της Ζακύνθου και του Πόρου (Κεφαλονιά) τα πλοία της γραμμής.

Νεότερη ενημέρωση αναμένεται τα μεσάνυχτα, ενώ για την καλύτερη ενημέρωσή του επιβατικού κοινού και προς αποφυγή ταλαιπωρίας καλό θα ήταν να ενημερώνονται είτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία είτε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Κακοκαιρία “Ηφαιστίων”: Κάτω από το 0 η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7.
Στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7.
Στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8 βαθμούς.
Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8.
Στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 .
Στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Ισχυρά φαινόμενα από τoν «Ηφαιστίωνα» σε Εύβοια και Κρήτη

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις όπως αναμενόταν εκδηλώνονται για ακόμα μια φορά στην Κρήτη, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχοπτώσεων / χιονοπτώσεων έως τις 14:00 το μεσημέρι, με το μετεωρολογικό σταθμό της Στενής Ευβοίας να έχει καταγράψει περισσότερα από 100 χιλιοστά.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην Άνδρο, η οποία νωρίτερα είχε μείνει και χωρίς ρεύμα.

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.

«Ο αέρας σηκώνει τα πάντα, παίρνει άνθρωπο, τα 9 και 10 μποφόρ που λέμε συνήθως, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό» μαρτυρούν οι κάτοικοι της Άνδρου.

Ο καιρός την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Χιόνια και την Τρίτη στην Αττική από την κακοκαιρία «Ηφαιστίων»

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και με έως 9 με 10 μποφόρ στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα ανατολικά παράλια, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης και κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς.

Exit mobile version