Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σουλεϊμανί – Ελλάδα: Σε ετοιμότητα στην Κρήτη αμερικανικά ελικοφόρα
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Σουλεϊμανί – Ελλάδα: Σε ετοιμότητα στην Κρήτη αμερικανικά ελικοφόρα

Σουλεϊμανί - Ελλάδα: Η στάθμευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Σούδα υποδηλώνει την αυξημένη στρατηγική σημασία της βάσης, τη στιγμή, μάλιστα, που πολύ εγγύτερα στη Βαγδάτη υπάρχει το Ιντσιρλίκ.

Σουλεϊμανί – Ελλάδα: Στρατιωτική κινητικότητα σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαρτυρώντας την ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που ρίχνουν τη σκιά τους στο μέλλον των αμερικανοϊρανικών σχέσεων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», προχθές το απόγευμα προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας, τα έξι αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και την ενορχηστρωμένη απόπειρα εισβολή στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Η στάθμευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Σούδα υποδηλώνει την αυξημένη στρατηγική σημασία της βάσης, τη στιγμή, μάλιστα, που πολύ εγγύτερα στη Βαγδάτη υπάρχει το Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στις 13 Ιανουαρίου καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Αυξημένα τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από πιθανούς αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο δράσης ιρανικών αντιποίνων στην στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ. Έτσι, οι πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Αθήνα βρίσκονται υπό αυστηρή παρακολούθηση, με ενισχυμένες σκοπιές και περιπολίες στους γύρω δρόμους.

Αν και από την αντιτρομοκρατική θεωρούν μικρή την πιθανότητα να επιλεγεί η χώρα μας ως πεδίο για τα αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ, τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και η διακριτική παρακολούθηση προσώπων που κινούνται σε ιρανικούς κύκλους αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η οποιαδήποτε ύποπτη κινητικότητα.

Σε επιφυλακή η αστυνομία και εν όψει συγκεντρώσεων για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται επίσης και για το ενδεχόμενο να διοργανωθούν τις επόμενες ώρες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίθεση στη Βαγδάτη και τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί έξω από τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ.

Αμερικανική στρατιωτική επιχείριση εκτόξευσε ρουκέτες μέσω Drone, οι οποίες έπληξαν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης τα ξημερώματα της Παρασκευής. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο στόχος των Αμερικανών, ο Ιρανός Στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για το περιστατικό.

Η επιχείριση που διετάχθη από τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως η επιχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ξεκινήσει ένας πόλεμος, αλλά με στόχο να αποτραπεί μια εμπόλεμη σύρραξη.

Οι εξελίξεις στην Μ.Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις