Κασέμ Σουλεϊμανί: Νεκρός από αμερικανικό βομβαρδισμό ο Ιρανός υποστράτηγος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασέμ Σουλεϊμανί: Νεκρός από αμερικανικό βομβαρδισμό ο Ιρανός υποστράτηγος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κασέμ Σουλεϊμανί: Με διαταγή του Αμερικανού προέδρου το κτύπημα δίπλα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης, επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο.

03.01.2020 | 08:22

Κασέμ Σουλεϊμανί: Με ανακοίνωση του το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα τα ξημερώματα πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί με βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, της μονάδας που συντόνιζε μεταξύ άλλων τη στρατιωτική δράση του Ιράν εκτός συνόρων και αποτελούσε επί της ουσίας το μακρύ χέρι του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού υποστράτηγου, «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο twitter μια αμερικανική σημαία χωρίς περαιτέρω σχόλιο. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Σκοπός ήταν η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Σύγκληση του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, «μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η εγκληματική ενέργεια των Αμερικανών, η επίθεση εναντίον του διοικητή Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που είχε συνέπεια να γίνει μάρτυρας». Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χαρακτήρισε twitter την αμερικανική επίθεση «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες της ενέργειας αυτής που βάζει σε περιπέτειες την περιοχή. Ο υποστράτηγος ήταν η πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα -του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία- τα τελευταία χρόνια».

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί

Βετεράνος του πολέμου Ιράκ-Ιράν (1980-1988), ο υποστράτηγος ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους. Ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018. Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Στη Συρία παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου, ενώ διατηρούσε δεσμού με τη σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Exit mobile version