Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χειρουργοί “μαϊμού”: Στα ίχνη κι άλλης συμμορίας “γιατρών”
ΕΛΛΑΔΑ

Χειρουργοί “μαϊμού”: Στα ίχνη κι άλλης συμμορίας “γιατρών”

Χειρουργοί "μαϊμού": Σε όλες τις περιπτώσεις, προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Χειρουργοί “μαϊμού”: Στα ίχνη μιας ακόμη συμμορίας “των γιατρών”, βουλγαρικής προέλευσης, τα μέλη της οποίας προσποιούμενα τους χειρουργούς μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα από ανύποπτους πολίτες για δήθεν επείγουσες επεμβάσεις σε συγγενείς τους, βρίσκεται η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όπως απεδείχθη από τα στοιχεία που προέκυψαν από πολύμηνη έρευνα, πίσω από 44χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία σε ρόλο “εισπράκτορα” της ομάδας, είχε συλληφθεί στην Πολίχνη τα τέλη Σεπτεμβρίου, λειτουργούσε μεγάλο κύκλωμα, το οποίο κατάφερε να υφαρπάξει 54.600 ευρώ και κοσμήματα άνω των 180.000 ευρώ από τουλάχιστον επτά θύματά της.

Τρεις μήνες από τη σύλληψη της 44χρονης, του τελευταίου κρίκου της αλυσίδας, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης όπως ανακοίνωσε έφθασε στην  εξιχνίαση περιπτώσεων απάτης, ενώ προσπαθεί να βρει τα στοιχεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες, που παραμένουν ασύλληπτοι και πιθανότατα στο “στρατηγείο” τους στη Βουλγαρία, τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα μέσα Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου 2019, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Δήθεν ανάγκη επέμβασης

Η δράση τους εντοπίζεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όπου κατάφεραν, από τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, να εξαπατήσουν επτά άτομα και αποπειράθηκαν να αποσπάσουν χρήματα από τρία  ακόμη, με το πρόσχημα ανάγκης άμεσης χειρουργικής επέμβασης συγγενικών τους προσώπων συνεπεία τροχαίου ατυχήματος.

Οι αιφνιδιαστικές κλήσεις, η επιλογή και οι… μίμοι!

Χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας τους ήταν:

Η επιλογή κυρίως ηλικιωμένων ατόμων ως θύματα, οι αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες τους και η παρουσίασή τους, κατά περίπτωση, ως γιατρών ή τραυματισμένων συγγενικών προσώπων των αιφνιδιασμένων θυμάτων,  που εκλιπαρούσαν για βοήθεια, κλαίγοντας και φωνάζοντας να σπεύσουν να δώσουν τα χρήματα στους… γιατρούς!

Στα τέλη του χρόνου, από την Ασφάλεια Ιωαννίνων, συνελήφθη σε ξενοδοχείο της πόλης, μια 60χρονη γυναίκα, επίσης  από τη Βουλγαρία, η οποία φέρεται να αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με το συνολικό παράνομο όφελος υπερβαίνει τις 146.500 ευρώ.

Προέκυψε ότι η συλληφθείσα εμπλέκεται σε 9 περιπτώσεις  απάτης στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Λαμίας, της Λάρισας, της Καλαμάτας και της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας καθώς και σε τουλάχιστον 30 απόπειρες απάτης.

500 ευρώ σε σακούλα

Η σύλληψη της 60χρονης, είχε γίνει στην πόλη των Ιωαννίνων, τη στιγμή που παραλάμβανε από εξώπορτα σπιτιού, σακούλα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, από μια 71χρονη, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της με απατηλές προφάσεις. Τα μέλη της  οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν ακριβώς την ίδια μέθοδο με αυτών της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους, προσποιούμενοι τους γιατρούς.

Στο νοσοκομείο λόγω τροχαίου

Με το πρόσχημα ότι  στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου, απαιτούσαν χρήματα ώστε να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Άλλοτε φέρονται ότι προσποιούνταν τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οι οικείοι των θυμάτων τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι δήθεν εμπλεκόμενοι συγγενείς τους, να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.

Πάντα από κοντά οι… μίμοι

Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες (συνήθως γυναίκα) προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια…

astynomia_dias
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις