EastMed υπογραφή: “Κλείνει” η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EastMed υπογραφή: “Κλείνει” η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

EastMed υπογραφή: Τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ επιβεβαιώνει η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας EastMed, το απόγευμα στο Ζάππειο, μεταξύ των τριών χωρών.

02.01.2020 | 18:30

EastMed υπογραφή: Υπογράφεται στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του EastMed -μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Το σχέδιο για τον αγωγό EastMed, συνολικού κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», στόχος είναι να καλύπτει το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Ο αγωγός EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη -κάτι που προκύπτει από τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ Ποσειδών που διαχειρίζεται το έργο και στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Οι προκαταρκτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους οίκους IHS, Intec SEA και C&M Engineering εξετάζουν τις εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθώς και τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους της κατασκευής του EastMed.

Το σημαντικότερο όφελος για τη χώρα μας είναι πως δίνει τη δυνατότητα «ανοίγματος» σε ενεργειακούς διαδρόμους για τα ελληνική κοιτάσματα, εφόσον εντοπιστούν και αξιοποιηθούν. Την ίδια ώρα, αναβαθμίζει ενεργειακά την Αθήνα, η οποία θα αποτελέσει έναν «κρίκο» στην αλυσίδα μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

EastMed υπογραφή: Θορυβημένη η Τουρκία

Διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει στενούς ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ η συνεργασία τους έχει επεκταθεί και στον τομέα της ασφάλειας. Αυτή η διπλωματική προσέγγιση, όμως, έχει θορυβήσει την Τουρκία γιατί η Άγκυρα ερμηνεύει τη συμμαχία αυτή ως προσπάθεια αποκλεισμού της από τις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων. Μάλιστα, επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι «χαράσσουν» τα θαλάσσια σύνορα της λεκάνης της Μεσογείου, χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τουρκία.Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε ούτε στιγμή την οργή του για τις εξελίξεις… Υποσχέθηκε δε, πως θα «χαλάσει τα “παιχνίδια” και τις προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας σε χερσαία σύνορα».

Τις θέσεις αυτές επαναλαμβάνουν και Τούρκοι αξιωματούχοι, με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να διαμηνύει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ότι δεν θα επιτύχει κανένα σχέδιο που να αποκλείει την Τουρκία από την περιοχή και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να ανακοινώνει παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης μέσα στο 2020.

Exit mobile version