Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία Λιβύη στρατός: Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο
ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Τουρκία Λιβύη στρατός: Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο

Τουρκία Λιβύη στρατός: Το νομοσχέδιο επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Τουρκία Λιβύη στρατόςΤην ώρα που στην Ελλάδα ετοιμάζονται για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Τουρκία το επίμαχο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη, εγκρίθηκε και επίσημα από τη Βουλή της γείτονος χώρας. Το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη διαβίβασε σήμερα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο η Προεδρία της χώρας, με στόχο την υποστήριξη της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση ενός ισχυρού αντιπάλου.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη με στόχο τη σχετική συζήτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, έπρεπε να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. H εντολή έφτασε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν και παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με το περίγραμμα της εντολής, όπως το περιγράφει η Hurriyet, η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη Λιβύη για έναν χρόνο, με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Τουρκία πρέπει να «δώσει προτεραιότητα σε μια διπλωματική λύση» στη Λιβύη προκειμένου να μην χαθεί «κι άλλο μουσουλμανικό αίμα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις