Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκικές υπερπτήσεις: Προκλήσεις από μαχητικά πάνω από Οινούσσες και Παναγιά
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές υπερπτήσεις: Προκλήσεις από μαχητικά πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

Τουρκικές υπερπτήσεις: Πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά πέταξαν σήμερα το πρωί δύο τουρκικά F-16.

Τουρκικές υπερπτήσεις: Σε νέες προκλήσεις προχώρησαν σήμερα οι Τούρκοι, αφού τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στα 24.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Η νέα αυτή ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν είκοσι υπερπτήσεις, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο Αιγαίο, σε μια κίνηση που δεν έχει επαναληφθεί με τέτοια ένταση κατά τη διάρκεια εορταστικής περιόδου.

Πρόκληση και από Οκτάι

Υπενθυμίζεται ότι τις προκλήσεις είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για «παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος εμμέσως στο αγωγό EastMed. «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

«Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας» είπε. Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει μια «σταδιακή περικύκλωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»: «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το». Όπως υποστήριξε, η Τουρκία διέλυσε αυτά τα σχέδια, στέλνοντας και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.

Δείτε ακόμη:

“Θα καταστρέψουμε τα παιχνίδια τους” – Οργή Άγκυρας για τον EastMed

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις