Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Δυσπεψία φούσκωμα: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
PLUS

Δυσπεψία φούσκωμα: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Δυσπεψία φούσκωμα: Η δυσπεψία λέγεται ότι επηρεάζει πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Δυσπεψία φούσκωμα: Οι ημέρες των γιορτών χαρακτηρίζονται από πολλά οικογενειακά τραπέζια και εξόδους που επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες καθώς καταναλώνουμε πιο συχνά λιπαρές τροφές και σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία και αίσθημα δυσπεψίας σε ανθρώπους που έχουν μια ευαισθησία στο στομάχι.

Η δυσπεψία λέγεται ότι επηρεάζει πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και είναι ένα πρόβλημα υγείας που αφορά όλες τις ηλικίες. Δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά μια σειρά από συμπτώματα όπως το πρήξιμο, το φούσκωμα, η ναυτία και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Δυσπεψία φούσκωμα: Πώς προκαλείται;

Υπό κανονικές συνθήκες, πραγματοποιείται μια υγιής περισταλτικότητα κατά την κατανάλωση της τροφής. Η περισταλτικότητα αυτή είναι η ακούσια συστολή και χαλάρωση των μυών που ωθούν τη τροφή μέσω του οισοφάγου στο στομάχι και το έντερο. Όταν η περισταλτικότητα δεν λαμβάνει χώρα με τον βέλτιστο τρόπο επιβραδύνεται η επεξεργασία της τροφής στο πεπτικό σύστημα και προκαλείται δυσπεψία.

Δυσπεψία φούσκωμα: Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι πιο συνήθεις αιτίες δυσπεψίας περιλαμβάνουν τις τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, την φλεγμονή του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, την υπερβολική έκκριση οξέος, τις ανεπιθύμητες παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, τους ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και την μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επίσης οι διατροφικές μας συνήθειες όπως η γρήγορη βρώση, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα, η υπερβολική καφεΐνη και το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία. Τέλος πιο σπάνιες αιτίες για την εμφάνιση δυσπεψίας είναι η διαφραγματοκήλη, οι χολοκυστοπάθειες, η παγκρεατίτιδα, η γαστροπάρεση, οι νόσοι του θυρεοειδή αδένα, κάποιες καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Δυσπεψία φούσκωμα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το φούσκωμα (αίσθημα πληρότητας στο στομάχι), τα αέρια, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο εμετός και σπάνια η διάρροια.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

1. Τζίντζερ

Όταν πρόκειται για ανακούφιση δυσπεψίας το τζίντζερ έχει τον πρώτο λόγο αφού έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ βοηθάει το στομάχι να απελευθερώσει πιο γρήγορα το περιεχόμενο του προς το λεπτό έντερο.

2. Αγκινάρα

Μια μελέτη το 2015 έδειξε ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα δυσπεψίας.

3. Μέντα

Η μέντα είναι ένα δημοφιλές αρωματικό φυτό που συμβάλλει σημαντικά στην πεπτική διαδικασία. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση, ενώ οι ψυκτικές της ιδιότητες ηρεμούν όλο το πεπτικό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις