Mεταβιβάσεις ακινήτων συμβολαιογραφεία: Μακριά από τις εφορίες από το 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mεταβιβάσεις ακινήτων συμβολαιογραφεία: Μακριά από τις εφορίες από το 2020

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Mεταβιβάσεις ακινήτων συμβολαιογραφεία: Ο Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασε πρόσφατα σε περισσότερους από 200 συμβολαιογράφους τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή.

30.12.2019 | 12:28

Mεταβιβάσεις ακινήτων συμβολαιογραφεία: Από τα τέλη Ιανουαρίου όλες οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται μακριά από τις εφορίες και θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται οι στα συμβολαιογραφικά γραφεία. Οι σχετικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου και οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις ουρές και την ταλαιπωρία στις ΔΟΥ. Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασε πρόσφατα σε περισσότερους από 200 συμβολαιογράφους τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα δημοσιευθούν οδηγίες για τη νέα εφαρμογή ώστε αυτή, μετά και την υποβολή παρατηρήσεων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου 2020. Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ηλεκτρονικοποίηση των υπόλοιπων δηλώσεων για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (φορολογία δωρεών, κληρονομιών κ.λπ.), με στόχο εντός του 2020 να εξαλειφθεί οριστικά η ταλαιπωρία πολιτών, επιχειρήσεων και συμβολαιογράφων από την ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ για αυτές τις συναλλαγές.

Ακίνητα: Κύμα μεταβιβάσεων λόγω αντικειμενικών αξιών

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί το αδιαχώρητο στα Τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τρεις εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή τους ώστε να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν αυξηθούν οι φόροι ακινήτων από το 2020.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2019 είτε να… ξεφορτωθούν κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις. Έτσι, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές τα έσοδα έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ. παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Δείτε ακόμη:

Τέλη κυκλοφορίας: Απαντήσεις σε 7 ερωτήματα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης

Exit mobile version