Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Απολογισμός του πρώτου εξαμήνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Απολογισμός του πρώτου εξαμήνου

Κυβέρνηση: Με θετικό πρόσημο κλείνει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας και το έτος 2019.

Κυβέρνηση: Με θετικό πρόσημο κλείνει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας και το έτος 2019. Αυτό το θετικό πρόσημο δεν καταγράφεται μόνο δημοσκοπικά, όπου οι πολίτες δείχνουν να επικροτούν τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας, όπου οι δείκτες που μετρούν την ποιότητα ζωής δείχνουν να καταγράφουν πλέον ανοδικές τάσεις. Πρώτο κυβερνητικό μέλημα και ίσως και το δυσκολότερο στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί ήταν αυτό της οικονομίας και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Από την μια πλευρά υπήρχε η μάχη της καθημερινότητας και από την άλλη η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στους εταίρους και στις διεθνείς αγορές.

Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι το στοίχημα της οικονομίας έχει κερδηθεί, αλλά οι πρώτες κυβερνητικές κινήσεις δείχνουν ότι η χώρα «μπαίνει στις ράγες» και έχει πλέον αποφύγει κάθε ενδεχόμενο «οικονομικού ατυχήματος». Πιο συγκεκριμένα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πολύ γρήγορα την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πέρυσι, ενώ και ο δανεισμός μέσω ομολόγων έγινε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Στην κυβερνητική στρατηγική απέναντι στους εταίρους η κυβέρνηση υιοθέτησε και διεκδικεί την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που θα τις δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές παροχές αλλά και εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση: Η καθημερινότητα του πολίτη

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα η κυβέρνηση έκανε πράξη το μεγαλύτερο ποσοστό των προεκλογικών της εξαγγελιών, με πρώτη και καλύτερη την μείωση των φόρων τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα φυσικά πρόσωπα. Η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, που μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έφτασε σε ποσοστό το 30%, αποτέλεσε «σημαία» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων, την προώθηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την μείωση του αρχικού συντελεστή φορολόγησης στο 9%. Παράλληλα, η εξαγγελία για το επίδομα γέννησης για κάθε παιδί έγινε πράξη και μάλιστα το μέτρο θα είναι σχεδόν οριζόντιο, αφού αφορά όλες τις οικογένειες που έχουν εισόδημα κάτω των 70.000 ευρώ ετησίως.

Οι δημόσιες επενδύσεις

Θετικό είναι το πρόσημο για την κυβέρνηση και στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων, καθώς μέσω των πρώτων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν στην Βουλή ξεμπλόκαραν μεγάλες επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, της Χαλκιδικής και της Κέρκυρας, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν ότι εντός του 2020 θα ξεμπλοκάρουν και άλλες παρόμοιες, που θα δώσουν εργασίας χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την αγορά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ψηφιοποίηση του κράτους

Ακολουθεί μια ακόμη θετική προσπάθεια στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κράτους και της απλούστευσης των διαδικασιών στις συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, η κατάργηση του ΑΦΜ και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τον πολίτη θα αποτελέσει ίσως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Παράλληλα, η λειτουργία του 112, η μείωση των εγγράφων που απαιτούσαν οι δημόσιες υπηρεσίες και η ψηφιακή διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών ολοκληρώνουν ένα παζλ που θα μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών.

Ασφάλεια και αστυνόμευση

Θετικά αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, παρά το γεγονός ότι στον δημόσιο διάλογο έχουν τεθεί και ζητήματα υπέρμετρης αστυνομικής βίας ή έκνομων ενεργειών από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων. Και παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση επιμένει στην ρητορική του «αστυνομοκρατούμενου κράτους» οι πολίτες δείχνουν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές τόσο στις εκκενώσεις των καταλήψεων, όσο και στην παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους του κέντρου, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονη παραβατικότητα. Επιπλέον, οι πολίτες βαθμολογούν θετικά την κυβέρνηση και στις αλλαγές που προχώρησε στο πανεπιστημιακό άσυλο αλλά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και του νέου πλαισίου που έθεσε για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Λόγος για επίθεση μασκοφόρων ως αιτία του θανάτου της 4χρονής στο Αιγαίο

Το προσφυγικό

Ωστόσο οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα. Η αύξηση των ροών των μεταναστών δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, ενώ τόσο τα προγράμματα μετεγκατάστασης τους στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου δεν προχώρησαν με την ταχύτητα που έπρεπε και δεν συνοδεύτηκαν από την πρέπουσα ενημέρωση.

Ένας πρώτος απολογισμός

Η αλήθεια είναι ότι σε έξι μήνες η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολλές αλλαγές στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην «σφαίρα του αυτονόητου» και της «κοινής λογικής». Είναι γεγονός ακόμα ότι όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει το αυτονόητο πράξη, θα έχει την κοινωνία στο πλευρό της και η αλήθεια είναι ότι όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται αυτό θα διευκολύνει το κυβερνητικό έργο. Η μεγαλύτερη αλήθεια όλων όμως είναι ότι το θετικό πρόσημο που έχει λάβει μπορεί εύκολα να γίνει αρνητικό εάν η κυβέρνηση εφησυχάσει και αφεθεί στην έπαρση και τα πανηγύρια. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι’ αυτό και δήλωσε (διόλου τυχαία) πριν λίγες ημέρες ότι «παρακολουθώ και εγώ ο ίδιος τις κινήσεις όλων των υπουργών της κυβέρνησης».

Αναθεώρηση του άρθρου 16 ζητά ο Μητσοτάκης - Ας κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις