Υπουργικό Συμβούλιο 2019: Οι αποφάσεις για τις πορείες και το επίδομα γέννησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο 2019: Οι αποφάσεις για τις πορείες και το επίδομα γέννησης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Υπουργικό Συμβούλιο 2019: Με ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια για τις επαφές που είχε τόσο τις προηγούμενες ημέρες στις χώρες του Κόλπου, ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

23.12.2019 | 15:37

Υπουργικό Συμβούλιο 2019: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τις επαφές που είχε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, αλλά και για τις χθεσινές επαφές σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Η εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αξιολογείται από την κυβέρνηση ως πολύ θετική και δείχνει τα αντανακλαστικά των κρατών της περιοχής, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας. Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για ένα έργο που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Στο υπουργικό αναφέρθηκε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς, μετά τη διακρατική υπογραφή του αγωγού EastMed στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου.

Μια ατζέντα με το μονόγραμμα κάθε υπουργού ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο του πρωθυπουργού στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Τους είπε μάλιστα ότι «μπορεί τώρα πια να υπάρχει το πρόγραμμα ΜΑΖΙ που πρέπει να γράφονται όλα, ωστόσο τίποτα δεν υποκαθιστά το παραδοσιακό μπλοκάκι».

Για το κοινωνικό μέρισμα

Στο υπουργικό συμβούλιο αναλύθηκε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καλύπτει πάνω από 300.000 νοικοκυριά και θα αφορά 1 εκατομμύριο δικαιούχους.

Για τις πορείες

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι «πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα» και αναρωτήθηκε: «Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι ο στόχος των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Αν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω απ’ όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και γι’ αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Επίδομα γέννησης παιδιού

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης, το οποίο θέτει ως κριτήριο οικογενειακό εισόδημα έως 70.000 ευρώ τον χρόνο. Από εισόδημα 70.000 ευρώ και άνω δεν θα δίνεται και θεωρείται μέτρο δημογραφικής πολιτικής. «Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή», ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Εφεξής οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα, αρχής γενομένης από το επίδομα γέννησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό και πρόσθεσε ότι υπάρχει μέριμνα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το που γεννιέται ένα παιδί να πιστώνεται αυτόματα το επίδομα στην οικογένεια.

Exit mobile version