Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νόμος για τις πορείες: Τι περιέχει η πρόταση νόμου
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Νόμος για τις πορείες: Τι περιέχει η πρόταση νόμου

Νόμος για τις πορείες: Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «το σημαντικό είναι να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με πενήντα άτομα».

Νόμος για τις πορείες: Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για το σχέδιο νόμου για τις πορείες, διαπίστωσε ότι «πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα» και αναρωτήθηκε: «Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι ο στόχος των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Αν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω απ’ όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και γι’ αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Το νομοσχέδιο είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ως βάση του το αντίστοιχο κείμενο σχεδίου νόμου που είχαν καταρτίσει το 2012 καθηγητές Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου (Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Κτιστάκις), έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου της Αθήνας, Γιώργου Καμίνη. Αντίστοιχη πρωτοβουλία για τον περιορισμό των μικρών σε όγκο διαδηλώσεων ανέλαβε ένα χρόνο αργότερα και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Νόμος για τις πορείες: Τα βασικά σημεία

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποφεύγεται η κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Έτσι, θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές. Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μη διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της. Καθιερώνεται υποχρέωση έγκυρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της και ασκούνται αποτελεσματικότερα από την ελληνική αστυνομία οι κατά το Σύνταγμα και κατά το νόμο αρμοδιότητές της.

Ενημερώνονται οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγουν δρόμους που υπάρχει πρόβλημα.

Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών αν η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων.

Για την επιβολή περιορισμών υπεύθυνος είναι ο κατά τόπον αρμόδιος ως γενικός αστυνομικός διευθυντής, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, εξάλλου, θα παρίσταται εισαγγελέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας. Ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά κυρίως θα είναι αυτός που θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα – ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας – προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις