Δένδιας Λιβύη: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βεγγάζη – Συνάντηση με Χαφτάρ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Λιβύη: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βεγγάζη – Συνάντηση με Χαφτάρ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Δένδιας Λιβύη: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη σήμερα.

22.12.2019 | 12:22

Δένδιας Λιβύη: Στη Λιβύη μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το κυβερνητικό αεροσκάφος Gulf Stream, που απογειώθηκε περίπου στις 10:00 το πρωί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη, όπου έφτασε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί. Λιβυκά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Abdullah Al-Thanni και τον Λίβυο ομόλογο του, Abdulhadi Al-Huwaij, στη Βεγγάζη.

Πληροφορίες που μεταδίδουν αραβόφωνοι και λιβυκοί λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν τα περί συνάντησης.

Δένδιας Λιβύη: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις

Η επίσκεψη συμπίπτει σε μια κρίσιμη περίοδο, για τη Λιβύη, που μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης δυνάμεων από τρίτες χώρες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει ανοιχτά την Ρωσία για αποστολή μισθοφορικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα νέα όξυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις, για να στηρίξει τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι η αποστολή αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων της SAT και πεζοναυτών, που θα προστεθούν στην παραστρατιωτική οργάνωση Sadat. Την ίδια ώρα, η Μόσχα στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφτερ, που μάχονται κατά του αλ Σάρατζ.

Η ανησυχία των ΗΠΑ

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία τις προηγούμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια στιγμή που έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

Exit mobile version