Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Βιταμίνη D έλλειψη: Τι συμβαίνει όταν λείπει από τον οργανισμό
PLUS

Βιταμίνη D έλλειψη: Τι συμβαίνει όταν λείπει από τον οργανισμό

Βιταμίνη D έλλειψη: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θεωρούνται εδώ και καιρό σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Βιταμίνη D έλλειψη: Οι επιστήμονες αποκάλυψαν νέες ιδέες για το πώς η βιταμίνη D επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και και ενδέχεται να επιδρά στην ευπάθεια σε νόσους όπως η πολλαπλή σκλήρυνση σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο Frontiers in Immunology. Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα και συχνά επιδοκιμάζεται για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης πως επηρεάζει κομβικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η ανακάλυψη ενδέχεται να εξηγεί το πώς η βιταμίνη D ρυθμίζει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού οι οποίες εμπλέκονται σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εστίασε στο πώς η βιταμίνη D επηρεάζει ένα μηχανισμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος – την ικανότητα των δενδριτικών κυττάρων να ενεργοποιούν τα Τ-κύτταρα. Σε υγιείς ανθρώπους, τα Τ κύτταρα παίζουν κομβικό ρόλο βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε ανθρώπους με αυτοάνοσες ασθένειες, ωστόσο, ενδέχεται να αρχίσουν να επιτίθενται στους ιστούς του δικού τους σώματος.

Βιταμίνη D: Πότε γίνεται απειλητική

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών αυτοάνοσων

Μελετώντας κύτταρα από ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη D οδήγησε τα δενδριτικά κύτταρα να παράξουν περισσότερα μόρια CD31 στην επιφάνειά τους και ότι αυτό παρακώλυσε την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων. Η ομάδα παρατήρησε πώς το CD31 προστάτευσε τους δύο κυτταρικούς τύπους από τη δημιουργία μίας σταθερής επαφής – κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ενεργοποίησης – και το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού ήταν κατά πολύ μειωμένη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάζει την ευπάθεια των αυτοάνοσων νοσημάτων

Ο Richard Mellanby, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε: «Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θεωρούνται εδώ και καιρό σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων. Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν τρόπο με τον οποίο οι μεταβολίτες της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις