Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: Θα παρακάμπτει τον Βόσπορο – Πότε θα είναι έτοιμη
ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: Θα παρακάμπτει τον Βόσπορο – Πότε θα είναι έτοιμη

Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: «Με το “Kanal Istanbul” (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ».

Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: Αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα ακόμη φαραωνικό πρότζεκτ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο, θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, ώστε η Τουρκία να αρχίσει να εισπράττει τα σχετικά τέλη διέλευσης από τα διερχόμενα πλοία. «Στα Στενά με την συνθήκη του Μοντρέ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Δηλαδή χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζουμε τίποτα. Όμως με το “Kanal Istanbul” (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ.»

«Θα το προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κωφεύοντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα του, αλλά και στις ενστάσεις των οργανώσεων που διατυπώνουν ανησυχίες για τις σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή αυτή.  Το κόστος της διάνοιξης της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης υπολογίζεται στα δέκα δις. δολάρια. Μάλιστα η Διώρυγα αυτή θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Προποντίδα και θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σ’ ένα μεγάλο νησί. Παράλληλα, το σχέδιο του Ερντογάν προβλέπει να έχουν προχωρήσει τα έργα σε ποσοστό 60% μέχρι το 2021 και να ολοκληρωθούν το 2025.

Δείτε ακόμα

Φονική καραμπόλα στις ΗΠΑ: Υπολογίζονται 2 νεκροί και 44 τραυματίες 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις