Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατάληψη Κουκάκι: Προβληματισμός για τον “καταπέλτη” από την ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη Κουκάκι: Προβληματισμός για τον “καταπέλτη” από την ΕΛΑΣ

Κατάληψη Κουκάκι: Στον καταπέλτη με τα καρφιά που χαρακτηρίζει "μεσαιωνικού τύπου παγίδα θανάτου", αναφέρθηκε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κατάληψη Κουκάκι: Το ισχυρό σοκ από την “μεσαιωνικού τύπου παγίδα θανάτου”, όπως  χαρακτηρίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον καταπέλτη με τα μεγάλα καρφιά που βρέθηκε στην κατάληψη της Ματρόζου στο Kουκάκι, έχει διαδεχθεί ο προβληματισμός των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ήδη, αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να απαντήσουν, με αξιοποίηση των όσων στοιχείων περιέρχονται στην κατοχή τους, στο ερώτημα ποιοι και για ποιο λόγο αποφάσισαν την χρονοβόρα κατασκευή του σιδερένιου καταπέλτη, ο οποίος, χρησίμευε σε χρήστες του κτιρίου όχι μόνο να διαφεύγουν στην ταράτσα σε περίπτωση κινδύνου, αλλά και να τραυματίζουν βαριά με την πτώση του, όσους επιχειρούσαν να τους συλλάβουν.

Με δεδομένο ότι σε καμία άλλη κατάληψη δεν παρατηρήθηκε κάτι παρόμοιο, ενώ από την άλλη πλευρά βρέθηκαν εντός της κατάληψης της οδού Ματρόζου, ασύρματος που συντονιζόταν στις συχνότητες της Αστυνομίας, ιδιόχειρες σημειώσεις, κουκούλα και άλλα αντικείμενα, οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα αναμένουν και τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστώσουν από αποτυπώματα ποιοι τα χρησιμοποιούσαν και για ποιο λόγο.

Οι περιγραφές του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ

Αναλυτικές ως προς την χρήση του μηχανισμού καταπέλτη, δηλώσεις, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.
Αφού ανέφερε ότι “κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα” για το ζήτημα του καταπέλτη είπε: “Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά – βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα.

Παγίδα θανάτου

Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής. Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο”. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, άνδρες της ΕΚΑΜ που μπήκαν στο κτίριο της Ματρόζου μετά την εκτόξευση αντικειμένων από το μπαλκόνι εναντίον τους, είδαν στο εσωτερικό δύο νεαρούς που η Αστυνομία λέει ότι είναι τα δύο αδέλφια.

Ασκούμενος δικηγόρος – φοιτητής

Ο ένας ασκούμενος δικηγόρος, ο άλλος φοιτητής. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι νεαροί άρχισαν να τρέχουν από τις σκάλες προς την ταράτσα με τους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ να τους ακολουθούν φορώντας κράνη τα κεφάλια. Σε κάποια στιγμή, κατά τους ίδιους, ένας από τους νεαρούς, ενεργοποίησε μέσω σχοινιού τον καταπέλτη, ο οποίος με καρφιά δέκα πόντων άρχισε να πέφτει προς τα κάτω, πάνω στα σκάλα όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί.

Απέφυγαν τα καρφιά

Εκείνοι με μια κίνηση απέφυγαν τα χτυπήματα από τα καρφιά, απενεργοποίησαν το μηχανισμό και βρέθηκαν στην ταράτσα όπου ακολούθησαν τους νεαρούς στη διπλανή ταράτσα του δικού τους σπιτιού και όπου εμφανίστηκε και ο σκηνοθέτης πατέρας τους.

Στην απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον καταπέλτη με τα καρφιά που χαρακτηρίζει “μεσαιωνικού τύπου παγίδα θανάτου”, αναφέρθηκε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην απάντησή του σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει ως προς το θέμα αυτό:

“Στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από την εξωτερική σιδερένια σκάλα του κτηρίου, λίγο πριν φτάσουν στην ταράτσα, τα δύο άτομα ενεργοποίησαν μηχανισμό καταπέλτη με βίδες-καρφιά δέκα πόντων περίπου. Ο μηχανισμός έφραζε τον δρόμο προς την ταράτσα. Ευτυχώς οι αστυνομικοί το είδαν πριν πέσει πάνω τους. Τον απενεργοποίησαν, δεν είχαμε θύματα!

Στη συνέχεια τα δύο νεαρά άτομα πήδηξαν σε διπλανή ταράτσα, όπου εμφανίστηκε και τρίτο άτομο, όπως αποδείχθηκε ήταν ο πατέρας τους. Στη συμπλοκή που ακολούθησε τα τρία άτομα δεσμεύθηκαν και συνελήφθησαν. Το γεγονός είναι απόλυτα σοκαριστικό. Ο μηχανισμός του καταπέλτη είναι κανονική παγίδα θανάτου. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις δυο νέους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τέτοιο τυφλό μίσος”. Το Υπουργείο προχωρά και σε μία ακόμη αναφορά για τη σοβαρότητα κάποιων καταλήψεων σε ό,τι έχει να κάνει με την τρομοκρατία.

Ευρήματα για την τρομοκρατία

Λέει επί λέξει στην ανακοίνωση:

“Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι, όλες οι επιτυχίες της αντιτρομοκρατικής του τελευταίου μήνα, σχετίζονται με ευρήματα σε καταλήψεις”. Σαφώς με τη φράση αυτή εξ όσων είναι γνωστά έως τώρα γίνεται αναφορά στην εξάρθρωση της οργάνωσης <<Επαναστατική Αυτοάμυνα>> το ηγετικό μέλος της οποίας εφέρετο ως διαχειριστής της κατάληψης Gare της Καλλιδρομίου και ο οποίος εξακολουθεί να καταζητείται. Υπονοείται ακόμη ότι και οι συμμετέχοντες στις εμπρηστικές –εκρηκτικές επιθέσεις κατά γραφείων της Χρυσής Αυγής –ήταν 15 στον αριθμό, συνελήφθησαν οι δύο- σε καταλήψεις κυκλοφορούσαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις