Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Λιβύη: Αντιδρά η Αίγυπτος, ζητά να μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες
ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Τουρκία – Λιβύη: Αντιδρά η Αίγυπτος, ζητά να μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες

Τουρκία - Λιβύη: Η Αίγυπτος χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τουρκία – Λιβύη: Να μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες Τουρκίας -Λιβύης ζητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η Αίγυπτος. Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον γγ του ΟΗΕ, και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών, εξήγησε χθες στη Γενεύη και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα. «Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.

Την περασμένη εβδομάδα και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Ghassan Salamé, του μετέφερε την άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Δείτε ακόμη

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Είμαστε οικοδεσπότες στην Ευρώπη, όχι ξένοι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις