Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Συρία: Επίθεση του Τούρκου προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Γενεύη
ΓΙΑ ΤΑ 6 ΔΙΣ

Ερντογάν Συρία: Επίθεση του Τούρκου προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Γενεύη

Ερντογάν Συρία: «Η Ευρώπη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σε εμάς».

Ερντογάν ΣυρίαΤις θέσεις της Τουρκίας ενώπιον του Παγκοσμίου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στην Γενεύη, ανέλυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από την διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», εξήγησε. «Πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις…για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές», διευκρίνισε.

Οικίες και σχολεία μπορούν να κατασκευασθούν στην ζώνη αυτή, όπου περί τους 371.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει, μετά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε. «Πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο σε πρώτη φάση, εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχω καταθέσει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», είπε. «Χώρες με περισσότερα μέσα θέτουν όρια για τους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία άνοιξε την αγκαλιά σε όλους χωρίς διακρίσεις», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε συνολικά 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά δεν έδωσε παρά 2 δισεκατομμύρια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερντογάν Γενεύη: «Τουρκία, η πιο γενναιόδωρη χώρα»

Ακόμη, ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία. «Η λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία δεν είναι να τους κρατήσουμε εμείς εντός των συνόρων μας. Πρέπει να βρεθούν φόρμουλες προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στα εδάφη τους ή όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στο κόσμο σε θέματα ανθρωπιάς. Ανοίξαμε τις αγκάλες μας σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που κουβάλησε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι πρόσφυγες. Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το προσφυγικό με βάση του αν είναι κοντά ή μακριά». Τέλος, ο Ερντογάν πρότεινε ξανά τη διεθνή χρηματοδότηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επανεγκατασταθούν οι πρόσφυγες. «Εκείνοι που έχουν τα πολλά χρήματα απλά μας χαμογελούν κι όταν πρόκειται να προσφέρουν τη στήριξή τους, δεν δίνουν τίποτα», τόνισε, αφήνοντας αιχμές στις ΗΠΑ ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο της Συρίας.

«Εγώ τους λέω ‘ελάτε να βγάλουμε μαζί το πετρέλαιο και να καθαρίσουμε τη ζώνη από τους τρομοκράτες, ώστε να βρουν καταφύγιο εκεί οι πρόσφυγες’, αλλά δεν συμφωνούν. Γιατί τους νοιάζει περισσότερο το πετρέλαιο», σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις