Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γκρέτα τρένο: Σάλος με την 16χρονη ακτιβίστρια και τη φωτογραφία στο… πάτωμα
ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα τρένο: Σάλος με την 16χρονη ακτιβίστρια και τη φωτογραφία στο… πάτωμα

Γκρέτα τρένο: Ξαφνικά, την Κυριακή, έγινε «viral» μία φωτογραφία, στην οποία η Γκρέτα Τούνμπεργκ απεικονίζεται ταλαιπωρημένη, στο πάτωμα του τρένου.

Γκρέτα τρένο: H Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, δεν σταματά να απασχολεί με διάφορους τρόπους. Τελευταίο κρούσμα η κόντρα με τους γερμανικούς σιδηροδρόμους, ύστερα από μια φωτογραφία της που καθόταν στο πάτωμα ενός τρένου. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε βρεθεί στο Τορίνο, προερχόμενη από τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Μαδρίτη και συμμετέχοντας σε μία τοπική κινητοποίηση. Θέλησε να επιστρέψει με το τρένο στη Σουηδία, μέσω Ελβετίας και Γερμανίας. Η νεαρή ακτιβίστρια αποφεύγει τα αεροπλάνα, γιατί εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Αλλά ένα τόσο μεγάλο ταξίδι με το τρένο δεν είναι απλή υπόθεση. Μόνο το δρομολόγιο από το Τορίνο μέχρι τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου αναχωρούν τα πλοία για τη Σκανδιναβία, διαρκεί πάνω από δεκαπέντε ώρες και προϋποθέτει τουλάχιστον τρεις αλλαγές τρένων.

Ξαφνικά, την Κυριακή, γίνεται viral μία φωτογραφία, στην οποία η Γκρέτα Τούνμπεργκ απεικονίζεται ταλαιπωρημένη, στοιβαγμένη ανάμεσα σε βαλίτσες και καθισμένη στο πάτωμα δίπλα στην πόρτα ενός γερμανικού τρένου υψηλής ταχύτητας (ICE). Δεν λείπει και ένα σουρεαλιστικό στοιχείο, καθώς πίσω από τη Γκρέτα διακρίνεται αφίσα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) με το διαφημιστικό σύνθημα “Απολαύστε τη διαδρομή”. Το μήνυμα της Γκρέτα μέσω Twitter: “Διασχίζοντας τη Γερμανία, σε υπερπλήρη τρένα…”.

Η αντίδραση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων

Πολλοί αντέδρασαν στο tweet της νεαρής ακτιβίστριας, συμφωνώντας ή ακόμη και υπερθεματίζοντας. Και όλα αυτά την ημέρα που οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι άρχιζαν μία νέα διαφημιστική καμπάνια για να να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό ότι εγκαινιάζουν “νέα δρομολόγια” και το ταξίδι γίνεται “ακόμη πιο ελκυστικό”. Σε μία πρώτη αντίδραση η DB ανέφερε, μέσω Twitter, ότι θα εργαστεί σκληρά για να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών της. Αλλά το απόγευμα της Κυριακής ακολούθησε ένα άλλο tweet με διαφορετικό περιεχόμενο: “Αγαπητή Γκρέτα, σε ευχαριστούμε γιατί στηρίζεις εμάς, τους σιδηροδρομικούς, στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε χαρούμενοι που ταξίδευες μαζί μας, το Σάββατο, με το δρομολόγιο ICE 74. Και αυτό με 100% οικολογικό ρεύμα. Ακόμα πιο ωραία θα ήταν, αν είχες αναφέρει πόσο φιλικά και αξιόπιστα σε εξυπηρέτησε το προσωπικό μας στη θέση που είχες κλείσει, στην πρώτη θέση”.

Γκρέτα: Αόριστη η απάντηση

Εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt ότι η νεαρή ακτιβίστρια ταξίδεψε πρώτη θέση από το Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας μέχρι το Αμβούργο, αλλά δεν γνωρίζει αν η επίμαχη φωτογραφία βγήκε στο συγκεκριμένο τρένο. Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση της Γκρέτα Τούνμπεργκ, πάντα μέσω Twitter. Η ακτιβίστρια αφήνει να εννοηθεί ότι η φωτογραφία είχε βγει σε προηγούμενο δρομολόγιο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, την ίδια μέρα, με αφετηρία τη Βασιλεία της Ελβετίας και πιθανό προορισμό το Κάσελ: “Το τρένο μας από τη Βασιλεία τέθηκε εκτός λειτουργίας. Έτσι καθίσαμε στο πάτωμα σε δύο διαφορετικά τρένα. Μετά το Γκέτινγκεν βρήκα μία θέση. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα και ποτέ δεν είπα ότι ήταν. Τα υπερπλήρη τρένα είναι πολύ θετικό σημάδι, γιατί δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις