Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βόμβα Ζωγράφου: Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος καρφιά – Για τυφλό χτύπημα μιλάει η ΕΛ.ΑΣ.
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Βόμβα Ζωγράφου: Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος καρφιά – Για τυφλό χτύπημα μιλάει η ΕΛ.ΑΣ.

Βόμβα Ζωγράφου: Η παρουσία των καρφιών δείχνει ότι οι άγνωστοι που άφησαν το κουτί με τον μεταλλικό σωλήνα, ήθελαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά ή ακόμα και θύματα.

Βόμβα Ζωγράφου: Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε κοντά στο ΑΤ Ζωγράφου ήταν γεμάτος καρφιά. Ηδη οι έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ. είναι σε πλήρη εξέλιξη και από την Αντιτρομοκρατική αναζητούν την πατρότητα του εκρηκτικού μηχανισμού. Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν πως οι δράστες θα προχωρούσαν σε τυφλό χτύπημα, χωρίς προειδοποίηση κατά του ΑΤ Ζωγράφου, με τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει σε σακίδιο.

Οι δράστες είχαν κατασκευάσει μία κανονική βόμβα, η οποία πιθανότατα από αστοχία υλικού δεν πυροδοτήθηκε. Από τις έως τώρα πληροφορίες έχει γίνει γνωστό πως ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από ένα μεγάλο ρολόι, καλωδιώσεις, ενώ η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη σε σωλήνα οικοδομών, ο οποίος ήταν μέσα σε πλαστικό δοχείο γεμάτο καρφιά.

Ο διοικητής του ΑΤ Ζωγράφου εντόπισε τον εκρηκτικό μηχανισμό

Το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό το εντόπισε ο διοικητής του ΑΤ Ζωγράφου στη μάντρα από τη μέσα πλευρά της Πολυτεχνειούπολης. Ο διοικητής πήγε να πάρει από το σημείο τη μοτοσικλέτα του που ήταν παρκαρισμένη και είδε πως από το σακίδιο εξείχαν καλώδια. Αμέσως ενημέρωσε τα ΤΕΕΜ προκειμένου να μεταβούν στο σημείο και να ελέγξουν το ύποπτο σακίδιο. Η περιοχή γύρω από το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου αποκλείστηκε. Τελικά ο εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις από τους άνδρες των ΤΕΕΜ.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του σημείου που άφησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό

Από τις πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται για την υπόθεση του εκρηκτικού μηχανισμού στο ΑΤ Ζωγράφου είναι πως η επιλογή του σημείου από τους δράστες δεν είναι τυχαία, καθώς συνδυάζεται και αστυνομικό τμήμα, αλλά και πανεπιστήμιο. Κάτι που μπορεί να σημαίνει χτύπημα-προειδοποίηση για το άσυλο στα πανεπιστήμια. Δεν αποκλείεται βέβαια και το ενδεχόμενο να είναι μία αντίδραση για την συνεχή αστυνομική παρουσία και τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια.

Βόμβα Ζωγράφου: Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές είναι τρία

– το πρώτο θέλει τους δράστες να μην ήθελαν να ειδοποιήσουν τις αρχές με στόχο να πραγματοποιήσουν ένα «τυφλό» χτύπημα

– το δεύτερο θέλει να τους «νίκησαν» οι συγκυρίες. Να άφησαν, δηλαδή, το κουτί στο τοιχίο και να το είδε ο διοικητής του ΑΤ Ζωγράφου πριν να προλάβουν να κάνουν το προειδοποιητικό τηλεφώνημα

– το τρίτο σενάριο -που συγκεντρώνει και τις μικρότερες πιθανότητες- είναι ο μηχανισμός να μην μπορούσε να εκραγεί καθώς στόχος των δραστών ήταν απλά να στείλουν μήνυμα ότι έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και να κατασκευάσουν έναν τέτοιο μηχανισμό και να τον αφήσουν «κάτω από τη μύτη» των αρχών, δίπλα σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Οι πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ ενημερώθηκαν για τον μηχανισμό από τον διοικητή του ΑΤ Ζωγράφου που είδε στις 9:15 το πρωί, όταν πήγε να πάρει τη μοτοσικλέτα του, το κουτί με καλώδια να εξέχουν από αυτό. Οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που εκλήθησαν, αφού πραγματοποίησαν έλεγχο, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και προχώρησαν στη συνέχεια σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις