Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καιρός σήμερα Κυριακή: Αλλάζει ο καιρός – Σαρωτικό το πέρασμα του «Ετεοκλή»
ΣΑΡΩΣΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Καιρός σήμερα Κυριακή: Αλλάζει ο καιρός – Σαρωτικό το πέρασμα του «Ετεοκλή»

Καιρός σήμερα Κυριακή: Για «ανοιξιάτικα μεσημέρια» που έρχονται από Δευτέρα, έκανε λόγο ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλιάνος.

Καιρός σήμερα Κυριακή: Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Κυριακή σύμφωνα με την εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ωστόσο το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ετεοκλής» αν και είχε μικρή διάρκεια, ήταν σαρωτικό με καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κακοκαιρία φαίνεται να υποχωρεί, με τον καιρό να παρουσιάζει βελτίωση ενώ έρχεται και ασυνήθιστη θερμή εισβολή τις επόμενες ημέρες.
Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις, με λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο νότιο Αιγαίο, φαινόμενα που βαθμιαία θα σταματήσουν, αναμένονται την Κυριακή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, θα εκδηλωθεί παγετός νωρίς το πρωί. Για την Αττική προβλέπει νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και για τη Θεσσαλονίκη συννεφιά.

Στους -2 τη νύχτα το θερμόμετρο στη Μακεδονία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -2 έως 10 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 2 έως 17 βαθμούς, και στην Κεντρική Ελλάδα από 5 έως 16, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 7 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, από 6 έως 12.

Ο καιρός την Κυριακή σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και βελτίωση μετά το μεσημέρι. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές κυρίως στις Σποράδες και την Εύβοια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα το πρωί εως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην Κρήτη και βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

 Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση.
Στα νότια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα το πρωί εως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα από τον καιρό στην Αττική το Σάββατο

Παρότι ο καιρός φτιάχνει την Κυριακή και η κακοκαιρία ήταν σύντομη δημιούργησε προβλήματα στην Αττική όπου οι ισχυρές βροχές που ξεκίνησαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου έφεραν μποτιλιάρισμα στους δρόμους και υψηλά ποσοστά νερού σε πολλές περιοχές. Βροχές εκδηλώθηκαν στο σύνολο του νομού από τις πρώτες πρωινές ώρες έως το απόγευμα του Σαββάτου με τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές να είναι παροδικά έντονα.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το Σάββατο, στο χάρτη όλης της Ελλάδας που δημοσιοποίησε το ΜΕΤΕΟ, καταγράφηκαν σε Αρτα, όπου βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και κατέστρεψε σπίτι, στην Αλαγονία Μεσσηνίας και τη Λευκάδα.

Κάκος ο καιρός σε Μακεδονία, Ημαθία, Πέλλα, με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων

Η κακοκαιρία του Σαββάτου έφερε χιόνια και απαραίτητη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο Νομό Ημαθίας με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από το το 9 χλμ – μέχρι το 26ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Τρία Πέντε Πηγάδια από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.
Στο Νομό Πέλλας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Κερασιάς/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Ιερισσού στο Πλατανόρεμα λόγω καθίζησης οδοστρώματος.

Στα λευκά η Σαμαρίνα

Μεγάλες ποσότητες χιονιού δέχτηκαν τα ορεινά των Γρεβενών.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η Σαμαρίνα Γρεβενών «βούλιαξε» από το χιόνι. Η πλατεία της Σαμαρίνας σκεπάστηκε από ένα λευκό πέπλο χιονιού, δημιουργώντας ένα μαγευτικό Χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Καθιζήσεις σε δρόμους λόγου καιρού

Στο Νομό Χαλκιδικής διακοπή κυκλοφορίας είναι επίσης σε ισχύ στον οικισμό Γαλήνη, στην Καλλικράτεια λόγω καθίζησης της χωμάτινης οδού, από το 8,1ο χλμ έως το 11,7ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρβάρας  – Ολυμπιάδας λόγω πτώσης πετρωμάτων και στο 1ο χλμ Ορμύλιας – Βραστάμων λόγω υπερχείλισης του ρέματος και στο 1ο χλμ δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου λόγω υπερχείλισης ρέματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.
Στο Νομό Ημαθίας διακοπή της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ στην επαρχιακή οδό Κορυφής – Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο του οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος και στα τμήματα Βέροιας  – Λαζοχωρίου και Βέροιας – Ταγαροχωρίου λόγω ανόδου των υδάτων του Τριποτάμου.

Φούσκωσαν τα ποτάμια σε Τρίκαλα και Αχαία

Δοκιμάστηκαν εκ νέου οι αντοχές του ποταμού στην πόλη των Τρικάλων.
Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου ο Ληθαίος υπερχείλισε στο ύψος της γέφυρας των Κουτσομηλίων και σε συγκεκριμένα σημεία α μοιάζει να ακουμπά τον δρόμο πάνω από αυτόν. Ο μηχανισμός του Δήμου Τρικκαίων, κατ’ εντολήν του αρμοδίου αντιδημάρχου Γιώργου Ζιώγα παραμένει σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία καθώς τα φαινόμενα και οι βροχοπτώσεις την Κυριακή περιορίζονται.

Σε επιφυλακή στην Αχαία

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Πείρο ποταμό στην Αχαΐα. Oπως αναφέρει το patrastimes.gr σε επιφυλακή ήταν οι αρχές καθώς το ύψος της στάθμης του νερού στον ποταμό Πείρο ανέβηκε επικίνδυνα, αγγίζοντας τα όρια ασφάλειας.

Ανοιχτό το χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι

Ο καιρός βοήθησε και άνοιξε το χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι. Την Κυριακή θα λειτουργήσει όλο το κέντρο, εκτός από το μαύρο κομμάτι του, δηλαδή τις πίστες Κλειώ, Καλλιόπη και Ουρανία. Το χιόνι το Σάββατο στο χιονοδρομικό έφτασε τα 25 εκατοστά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις