Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Λιβύη όπλα: Ο εκβιασμός της Άγκυρας για τη συμφωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Λιβύη όπλα: Ο εκβιασμός της Άγκυρας για τη συμφωνία

Τουρκία - Λιβύη όπλα: Στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο.

Τουρκία – Λιβύη όπλα: Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να απομονώσει την Τουρκία σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως η Άγκυρα εκβίασε την Τρίπολη. Ειδικότερα, υπάρχουν στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.

Όπως αποκαλύπτεται, τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση Σάρατζ παρέλαβε δεκάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα Kirpi αλλά και όπλα και πυρομαχικά, στο λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη. Είναι προφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αντάλλαγμα ζήτησε την υπογραφή του μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα ως όπλο για τις ανιστόρητες και αστήρικτες νομικά αξιώσεις της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ντοκουμέντα

Μάλιστα τα σχετικά ντοκουμέντα είχαν ανεβάσει από τον περασμένο Μάιο οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σάρατζ στο Facebook για να κομπάσουν ότι με αυτόν τον οπλισμό θα νικήσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ και το Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA). Υπενθυμίζεται ότι διπλωματικές πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζαν με νόημα το πρωί της Πέμπτης ότι η Τρίπολη λειτουργεί υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε εξάλλου αναφέρει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως «η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο αυτό».

Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια χαρακτήρισε «μη νόμιμη και απορριπτέα», την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο: Τα τουρκικά οχήματα στο λιμάνι τις Τρίπολης

Δείτε τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί στο λογαριασμό Facebook «Volcano of Anger» των φιλοκυβερνητικών Λιβυκών δυνάμεων, τις οποίες και αναδημοσίευσε το armyrecognition.com Ο Alpha Κύπρου και ο Alpha tv έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα νέες εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο. Τα ολοκαίνουργια τεθωρακισμένα οχήματα, παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Σαράτζ τον Μάιο του 2019.

https://twitter.com/Mansourtalk/status/1129750237776613378?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1129750237776613378&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2019%2F12%2F12%2Fpolitics%2Fdiplomatia%2Fvinteo-ntokoumento-apodeiknyei-ton-ekviasmo-tis-livyis-apo-tin-tourkia%2F

Η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη

Καθοριστικό ρόλο στην όλη συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης πάντως φαίνεται πως έπαιξε η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη τον Νοέμβριο του 2018. Έχοντας στο πλευρό του τον Τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετά τη συνάντησή του σε στρατόπεδο της Τρίπολης, δηλώνει: «Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ θα ορθωθεί «τουρκική ασπίδα» απέναντι στη γραμμή «κατοχής» που εκτείνεται από τη «νότια Κύπρο» μέχρι την Ελλάδα».

Στη συνέχεια δε, παρουσίασε χάρτη με τον οποίο το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που το περικλείει και οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν τέμνονται μεταξύ τους. Εναν χάρτη που επανήλθε ένα χρόνο μετά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις