Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές Αγγλία 2019 αποτελέσματα: Σάρωσε ο Τζόνσον, πάμε για Brexit
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αγγλία 2019 αποτελέσματα: Σάρωσε ο Τζόνσον, πάμε για Brexit

Εκλογές Αγγλία 2019 αποτελέσματα: Τα πρώτα αποτελέσματα όχι μόνο δικαιώνουν τις προβλέψεις, αλλά τις ενισχύουν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει τις εκλογές.

Εκλογές Αγγλία 2019 αποτελέσματα: Συντριπτική νίκη με αυτοδυναμία δείχνουν τα exit poll των βρετανικών εκλογών για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς. Σύμφωνα με το exit poll που έγινε για το BBC, το ITV και το Sky News, το κόμμα του πρωθυπουργού, συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φέρεται να κερδίζει την εκλογική μάχη με 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων -δηλαδή οι Τόρις έλαβαν 50 περισσότερες έδρες από τις εκλογές του 2017. Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν υπέστησαν συντριπτική ήττα, καθώς πέφτουν στις 191 έδρες, 71 λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Όπως αναφέρει το BBC, αυτή είναι η χειρότερη ήττα τους από το 1935, ενώ για τους Συντηρητικούς πρόκειται για την μεγαλύτερη νίκη τους από τις εκλογές του 1987.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, 13 έδρες, ενώ το SNP λαμβάνει 55 έδρες. Χωρίς έδρα το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, μία κρατάει το Πράσινο Κόμμα, ενώ τρεις έδρες φέρεται να λαμβάνει το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru). Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ανοίγει τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το Brexit, όπως έχει δεσμευτεί για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Εκλογές Αγγλία 2019: Άνοδος για τη στερλίνα

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Τζόνσον: Πήραμε ισχυρή εντολή από τον λαό

Ο Μπόρις Τζόνσον διατήρησε τη βουλευτική του έδρα, συγκεντρώνοντας 25.351 ψήφους στην περιφέρεια που εξελέγη, έναντι 23.716 ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2017. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι «η συντηρητική κυβέρνηση έλαβε ισχυρή εντολή όχι μόνο για να προχωρήσει το Brexit, αλλά για να ενώσει ολόκληρη τη χώρα».

Στην πρώτη του εξαγγελία, είπε ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας (NHS), προχωρώντας στην πρόσληψη 50.000 νοσοκόμων και 6.000 γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι εκλογές μου δίνουν την ευκαιρία να σεβαστώ τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού και να αξιοποιήσω τις μεγάλες του δυνατότητες».

Κόρμπιν: Απογοητευτική βραδιά

Αμέσως μετά το exit poll ο  ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ’ αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια. Μετά τις πιέσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.

Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε με το ηθικό του στο κατώτερο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μία πολύ απογοητευτική βραδιά. Ωστόσο αρνήθηκε να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του λέγοντας ότι θα μείνει επικεφαλής στις συζητήσεις για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος και τις πολιτικές που το κόμμα των Εργατικών θα αποφασίσει για να προχωρήσει μπροστά.

Εκλογές Αγγλία 2019: Οι Βρετανοί ψήφιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή

Οι Βρετανοί πολίτες ψήφιζαν ως την τελευταία στιγμή καθώς υπήρχαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων έξω από εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ βγήκε στον δρόμο και μιλούσε με τους πολίτες, καλώντας τους να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς. Από την άλλη, ο Κόρμπιν έκανε απανωτές αναρτήσεις στο Τwitter, απευθυνόμενος στον κόσμο και καλώντας τους ψηφοφόρους στις κάλπες ακόμη και την ύστατη στιγμή.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις βρετανικές εκλογές, αν και η διαφορά μεταξύ των κομμάτων μειώθηκε, οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα exit poll.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1205218335358693377?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1205218335358693377&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fbretanikes-ekloges-i-ora-tis-alitheias-gia-brexit

Βρετανικές εκλογές: Με σκύλους, γάτες και άλογα στις κάλπες

Πολλοί ήταν οι Βρετανοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν στις εκλογές έχοντας για παρέα τον σκύλο ή τη γάτα τους, ή ακόμη και να πάνε στο εκλογικό τμήμα με άλογο. Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε την αρχή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πήγε να ψηφίσει για τις βρετανικές εκλογές με τον σκύλο του, τον Ντίλιν και μετά ανάρτησε στα social media με τον τετράποδο φίλο του. Ακόμη και σε αυτό διαφώνησαν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών πόζαρε στο Twitter με τη γάτα του.

Αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δημοσίευσε βίντεο με τον σκύλο του- την Λούνα- προτρέποντας τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Αρκετοί Βρετανοί μιμήθηκαν τον Τζόνσον και πήγαν με το κατοικίδιό του στις κάλπες. Στη νότια Αγγλία όμως έκαναν τη διαφορά και έφτασαν στο εκλογικό τμήμα με άλογο.

https://twitter.com/Conservatives/status/1205116741673766914?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1205116741673766914&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fbretanikes-ekloges-i-ora-tis-alitheias-gia-brexit

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις