Φορολογικό νομοσχέδιο 2020 εταιρικά αυτοκίνητα: Τι θα ισχύει πλέον

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο 2020 εταιρικά αυτοκίνητα: Τι θα ισχύει πλέον

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Φορολογικό νομοσχέδιο 2020 εταιρικά αυτοκίνητα: Οι που έχουν επέλθει με το πρόσφατο φορολογικό νόμο στον τρόπο φορολόγησης των παροχών σε είδος, με τη μορφή του εταιρικού οχήματος.

12.12.2019 | 22:00

Φορολογικό νομοσχέδιο 2020 εταιρικά αυτοκίνητα: Ευνοϊκότερη θα είναι πλέον η φορολογία για τις παροχές σε είδος με τη μορφή εταιρικού οχήματος. Ειδικότερα, η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπολογίζεται  με βάση την σχετική κλίμακα, ως ποσοστό επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος. Υπολογίζεται για οποιοδήποτε διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος γίνεται «κλιμακωτά».  Θα γίνεται δηλαδή, με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος που εμπίπτει στο σχετικό «κλιμάκιο». Αυτό εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το φορολογικό σχέδιο 2020 για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Παραχωρείται όχημα με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο της επιχείρησης. Εάν το όχημα αυτό έχει αποκτηθεί ως καινούριο από την επιχείρηση, προ ενός έτους, τότε η αξία από την παραχώρησή του, δεν υπόκειται σε μείωση λόγω παλαιότητας. Επιπλέον, εφόσον το όχημα αυτό, παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχει ΛΤΠΦ έως 17.000 ευρώ. Έτσι, δεν υπολογίζεται η αξία της παραχώρησής του, ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.

 

Exit mobile version