Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές Βρετανία 2019: Θρίλερ η πλειοψηφία για το Brexit – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία 2019: Θρίλερ η πλειοψηφία για το Brexit – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές Βρετανία 2019: Δαπάνες του κράτους, φόροι, ρόλος του κράτους, αλλά φυσικά και το Brexit μπαίνουν στο "μικροσκόπιο" των δύο αντιπάλων στις βρετανικές εκλογές.

Εκλογές Βρετανία 2019: Τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρεις παρατάσεις που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο. Και τρεις περίπου μήνες πριν εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία ώστε το Λονδίνο να αποχωρήσει από την ΕΕ, διεξάγονται οι πρόωρες εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να είναι ο απόλυτος νικητής. Ωστόσο θα χρειαστεί αρκετές έδρες για να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες, στο 34% και το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα – 100.000 ερωτηθέντων. Η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται.

Οι Βρετανοί πολίτες θα επιλέξουν το μέλλον τους, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Μεγάλη Βρετανία θα την εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βάσει των τελευταίων δημοσιοποιήσεων η διαφορά ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον και το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το 43% των Συντηρητικών και το 34% των Εργατικών που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται- εάν φυσικά επαληθευθούν τα αποτελέσματα – να μειώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς. Οι πλέον απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον κ. Τζόνσον του δίνουν πλειοψηφία 28 εδρών. Οι Tories φαίνεται να καταλαμβάνουν 339 έδρες και οι Εργατικοί 232.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενδέχεται να κερδίσουν κάποιες ψήφους στο Λονδίνο και το Σαουθάμπτον, αλλά θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους στο Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ. Παράλληλα οι περισσότερες περιοχές των Midlands και της βόρειας Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα οφείλεται και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού, με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ.

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον στην φωτογραφία που του έδειξε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης χαρακτηρίστηκε από πολλούς απαράδεκτη: Ο πρωθυπουργός του άρπαξε το τηλέφωνο και το έβαλε στην τσέπη του, λέγοντας ότι αρνείται να τη δει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το έβγαλε, την είδε και αναφώνησε: «Φρικτό, αυτά δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν στη Βρετανία». Ωστόσο, απέφυγε να απολογηθεί για την δεκαετή λιτότητα που επέβαλαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις από το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κονδυλίων στο Σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις