Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στην Αθήνα: Σεισμός νότια της Αττικής, ισχυρός σεισμός και στην Κρήτη
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Αθήνα: Σεισμός νότια της Αττικής, ισχυρός σεισμός και στην Κρήτη

Σεισμός στην Αθήνα: Η δόνηση, την οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ασθενή» στην ανακοίνωσή του, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 55 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σεισμός στην Αθήνα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα Τετάρτης στις 04:29, σε υποθαλάσσια περιοχή νότια της Αττικής.

Ο σεισμός συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της Κέας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά της Κέας και στα 10 χιλιόμετρα νότια του Σουνίου, καθώς και 52 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Αθήνα. Το δε εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 144 χιλιόμετρα, γι’ αυτό και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητές σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.

Σεισμός στην Κρήτη

Μεγάλος σεισμός σε ένταση και διάρκεια σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην Κρήτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,5 -5,6 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 29 χλμ βορειοανατολικά του Παλαιοκάστρου Σητείας. Στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μίλησε για 5,3 ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 27,1 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγινε αισθητός σε όλες τις πόλεις της ανατολικής Κρήτης. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.

Την πρώτη δόνηση, ακολούθησε μία δεύτερη, της τάξης των 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σχεδόν σε όλη την Κρήτη, καθώς και στην Κάσο και την Κάρπαθο, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Δείτε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο: Η αντίδραση γυναίκας στο Παγκράτι

Σεισμός στην Κρήτη: Το φαινόμενο παρακολουθείται

«Ο σεισμός έγινε στις 23:58 και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 40 χλμ δυτικά από την Κάσο, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου» επισημαίνει μιλώντας στο in.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, θέμα που απασχολεί εντόνως δεδομένης της έντονης σεισμικής δραστηριότητας εκδηλώνεται στο νησί τις τελευταίες ημέρες, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση. Έχει επακολουθήσει ένας μετασεισμός με μέγεθος 3,4 Ρίχτερ».

Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Πιο σίγουρος και καθυσυχαστικός ότι επρόκειτο για την κύρια σεισμική δόνηση εμφανίζεται ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, αν και τονίζει ότι το φαινόμενο παρακολουθείται.

«Εκτιμώ πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Επίσης κατά την άποψη του κ. Λέκκα ο σεισμός αυτός δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τον σεισμό στην Αλβανία, ούτε με αυτόν που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Κρήτη. «Είναι μεμονωμένο ανεξάρτητο γεγονός» εκτιμά.

Ανάρτηση για τον σεισμό έκανε και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Πόσο ανησυχητική είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις