Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Κάραβελ: Ομιλία στους «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ – Εκτενείς αναφορές στον Παπανδρέου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Κάραβελ: Ομιλία στους «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ – Εκτενείς αναφορές στον Παπανδρέου

Τσίπρας Κάραβελ: Οι 120 υπογράφοντες απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι θέλουν να γίνουν μέρος του εγχειρήματος.

Τσίπρας Κάραβελ: Σε μια γεμάτη από “πράσινα”… που έγιναν “κόκκινα” στελέχη αίθουσα του Caravel ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου και μίλησε για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί τη καρδιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την εκδήλωση σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που ξεκίνησε από την επόμενη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ να στοιχιστεί με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος που τον στήριξε και υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

«Προχωρήσαμε λοιπόν στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου εγκρίναμε την νέα μας διακήρυξη, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης όλων των προοδευτικών πολιτών στις γραμμές μας. Και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε μια μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, για να φτάσει παντού το προσκλητήριο της συμμετοχής και να δημιουργήσουμε μια καινούργια αδιαμεσολάβητη σχέση του πολίτη με τη πολιτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας Κάραβελ: Αναφορές σε ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, επίσης, αναδρομή στην πορεία της προοδευτικής παράταξης της χώρας, με εκτεταμένες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο, όπως είπε, ήρθε να καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά. “Και οι δυο πόλοι είχαν σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης.

Η προοδευτική παράταξη με τους δυο διακριτούς της πόλους εκτινάχτηκε και κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας, χάρη στη νέα ορμή που προσέδωσε στην Αριστερά και στο προοδευτικό κίνημα ο αντιδικτατορικός αγώνας του λαού και κυρίως της νεολαίας μας, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Αυτές οι δυνάμεις ήταν που εξέφρασαν τις δεκαετίες του 70 και του 80, με διαφορετικούς όρους, το στόχο της υπέρβασης του μετεμφυλιακού καθεστώτος, με ορίζοντα όχι απλά την υπέρβαση του κράτους της Δεξιάς, αλλά και την υπέρβαση του καπιταλισμού, δηλαδή τη σοσιαλιστική προοπτική της Ελλάδας”.

Τσίπρας Κάραβελ: Επίθεση και στη ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι άστατη και σε σύγχυση. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των ΜΟΕ, και έκανε λόγο για «παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική, που μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα”, υποστηρίζοντας ότι είναι πατριωτική ευθύνη και υποχρέωση να αποτραπεί.

“Εμείς, η προοδευτική παράταξη που πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές πήραμε με θάρρος γενναίες αποφάσεις, προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας έναντι του στενού κομματικού συμφέροντος, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Όπως αποδείξαμε άλλωστε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και σε κάθε περίπτωση ο τελευταίος που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει για υπονόμευση του εθνικού μετώπου είναι ο κος Μητσοτάκης. Που για να κερδίσει λίγες ψήφους δε δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό, κάνοντας τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις